Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Thursday, September 1, 2016

Lontaran Dadu Mahathir Yang Terakhir


Gerakan ini mengambil masa 30 bulan dan RM1.4 bilion untuk dilaksanakan. Pada 29 Julai 2015 langkah pertama untuk menggulingkan Najib gagal. Kemudian pada 26 Julai 2016 langkah itu gagal juga. Mahathir menyalahkan tiga Tan Sri atas kegagalan ini. Mahathir mahu tiga Tan Sri turut diseret bersama sekiranya “kapal tenggelam”. Jadi ketiga-tiga mereka perlu membuat keputusan sekarang sama ada “jatuh” dengan Mahathir atau lari menyelamatkan diri.

Budak berusia sepuluh tahun dihantar ke pejabat pengetua kerana memanggil rakan sekelasnya bodoh. “Minta maaf,” kata pengetua, dan budak lelaki itu berpaling kepada rakan sekelas beliau dan berkata, “Saya minta maaf anda bodoh.”
Ya, apabila Tun Dr Mahathir Mohamad meminta maaf, seperti dia lakukan baru-baru ini dalam catatan blog beliau, anda perlu mengkaji permohonan maaf beliau dan melihat maksud di sebaliknya. Mahathir tidak pernah meminta maaf, tidak pernah dalam satu juta tahun pun, jadi jika dia melakukannya maka anda perlu bertindak dengan cara Trojans perlu melayan kuda kayu, iaitu dengan terlampau berhati-hati, prejudis dan syak wasangka.
Selain daripada ‘permohonan maaf’ beliau kerana menghapuskan kuasa daripada empat cabang kerajaan (Eksekutif, Perundangan, Kehakiman dan Raja) dan menumpukan semua kuasa ini di tangan hanya Eksekutif (Perdana Menteri), Mahathir mengejutkan negara dengan mendedahkan kewujudan konspirasi untuk menjatuhkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan juga mendedahkan bahawa PM akan berjaya digulingkan jika tiga Tan Sri tidak dikhianati oleh salah seorang daripada mereka sendiri.
Konspirasi untuk menggulingkan Perdana Menteri memang wujud dan konspirasi gagal kerana pengkhianatan oleh salah seorang daripada rakan-rakan pengkomplot mereka. Malah, Malaysia Today telah mendedahkan perkara ini lebih daripada setahun yang lalu tetapi hanya sekarang Mahathir mengakuinya. Jadi mengapa hanya sekarang dia mengaku selepas menafikan dan mengatakan yang ia satu pembohongan sejak tahun 2015? Seabnya sama seperti mengapa beliau memohon maaf atas apa yang dia lakukan 25 tahun yang lalu (menghapuskan kuasa Raja-Raja dalam peranan semak dan imbang). Dia mahu untuk “mencuci tangannya” atas apa yang berlaku.
Untuk makluman, mula-mula Mahathir berkata pada awal minggu ini bahawa Najib telah digulingkan jika Abu Kassim Mohamed (Ketua Pengarah SPRM), Abdul Gani Patail (bekas Peguam Negara) dan Zeti Akhtar Aziz (bekas Gabenor Bank Negara) tidak dikhianati. Salah seorang daripada tiga tan sri telah mengkhianati dua pengkomplot yang lain, kata Mahathir.
Pada hari berikutnya, Mahathir mengubah cerita beliau dan berkata bahawa sebenarnya terdapat konspirator keempat yang mengkhianati tiga tan sri tersebut- Abu Kassim, Gani dan Zeti. Apabila ditanya sama ada tan sri keempat adalah Ketua Polis Negara, Mahathir enggan menjawab dan memberikan alasan rasa takut akan ditangkap sebagai sebab dia tidak boleh menamakan orang tersebut.
Menurut Raja Petra, meneka tan sri ke empat yang Mahathir maksudkan begitu mudah. Ada empat orang yang mengetuai Pasukan Petugas Khas – Abu Kassim, Gani, Zeti dan Khalid Abu Bakar, Ketua Polis Negara. Jadi, jika Abu Kassim, Gani dan Zeti telah dikhianati oleh orang yang keempat, maka pengkhianat ini adalah Ketua Polis Negara. Adakah anda memerlukan PhD untuk meneka?,
Sebenarnya, memang benar terdapat empat orang mengetuai Pasukan Petugas Khas – Abu Kassim, Gani, Zeti dan Khalid, menurut Raja Petra lagi. Tetapi Pasukan Petugas ini telah ditubuhkan secara haram tanpa persetujuan atau pengendorsan Kebawah Duli Yang di-Pertuan Agong atau Jemaah Menteri. Dalam erti kata lain, ia adalah satu bentuk operasi rahsia atau sulit seperti yang dilaksanakan oleh CIA biasanya dalam Black Ops. Kerja Pasukan Petugas Khas bukanlah untuk menyiasat jenayah, seperti yang mereka dakwa. Tugasnya adalah untuk melakukan jenayah – menggulingkan Perdana Menteri.
Tambahan pula, Pasukan Petugas telah ditubuhkan dua bulan selepas kertas pertuduhan untuk menangkap Najib dibuat. Mereka memberi alasan kononnya Pasukan Petugas telah ditubuhkan untuk menyiasat kisah Wall Street Journal (WSJ) mengenai 1MDB.
Sebenarnya Pasukan Petugas telah ditubuhkan sebelum cerita WSJ timbul. Jadi bagaimana mereka boleh mengatakan yang Pasukan Petugas telah ditubuhkan sebagai tindak balas kepada kisah WSJ sedangkan cerita WSJ itu dibuat selepas penubuhan Pasukan Petugas? Dan sejak bila pula Pasukan Petugas Khas ditubuhkan sebagai tindak balas kepada laporan akhbar? Jika mereka berbuat demikian maka Malaysia akan mempunyai beribu-ribu Pasukan Petugas Khas yang ditubuhkan untuk setiap cerita akhbar.
Apabila Ketua Polis Negara menyedari bahawa ada sesuatu yang tidak kena, dia menarik diri daripada Pasukan Petugas Khas, yang sebenarnya didepan konspirasi untuk menggulingkan Perdana Menteri. Kemudian polis cawangan khas berjumpa Ketua Polis Negara dan mengancamnya, menurut Malaysia Today.
Pertelingkahan berlaku di antara orang nombor dua daripada Cawangan Khas dan Ketua Polis Negara. Mereka marah Ketua Polis Negara menarik diri apabila beliau menyedari bahawa ia adalah satu Pasukan Petugas haram. Mereka boleh dikatakan mengancam Ketua Polis Negara dengan bermacam-macam cara. Mereka memerlukan Ketua Polis Negara dalam konspirasi kerana mereka perlukan polis menangkap Najib pada 29 Julai 2015. Cawangan Khas, AG, SPRM atau Bank Negara tidak boleh berbuat demikian. Polis yang perlu berbuat demikian.

Anwar-arrest
SWAT team menangkap Anwar pada malam 20th September 1998 
dengan arahan tembak hingga mati jika diperlukan.

Malah, mereka bimbang pihak keselamatan Perdana Menteri mungkin menghalang penangkapan Najib. Jadi mereka memerlukan pasukan SWAT polis untuk menangkap Najib sebagaimana mereka menahan Anwar Ibrahim di rumahnya pada malam 20 Sep 1998 (gambar di atas). Kemudian jika pengawal peribadi Najib campur tangan pasukan SWAT boleh menembak mereka mati seperti yang mereka lakukan terhadap Bentong Kali ketika dia sedang tidur di atas katil, menurut Raja Petra lagi.
Dan ini menjelaskan mengapa apabila Peguam Negara dan Timbalan Perdana Menteri telah disingkirkan dua hari sebelum 29 Julai 2015, nombor satu dan nombor dua dari Cawangan Khas juga telah dipecat. (Dan selepas itu nombor dua Cawangan Khas mengadakan sidang akhbar secara terbuka berikrar taat setia kepada Mahathir).

Hamid-Bador
Hamid Bador, orang nombor dua Cawangan Khas, berikrar taat setia kepada Mahathir – “Saya tidak akan berpaling menentang Tun Dr Mahathir walaupun bagaimana sekali pun.”

Jadi Mahathir sangat sakit hati dengan Ketua Polis Negara atas kegagalan rampasan kuasa 29 Julai 2015 dan atas sebab itu beliau menuduh Ketua Polis Negara mengkhianati tiga Tan Sri. Itu mungkin benar untuk gerakan 29 Julai 2015 tetapi Ketua Polis Negara tidak terlibat dalam gerakan 26 Julai 2016. Jadi mengapa beliau cuba untuk mengaitkan Ketua Polis Negara juga?
Ia adalah cubaan untuk membunuh dua ekor burung dengan satu batu. Mahathir marah dengan tiga Tan Sri dan beliau mahu kenakan mereka. Kemudian dia berfikir jika dia akan “membunuh” tiga Tan Sri, dia mungkin juga boleh “membunuh” tan sri ke empat dan “get four for the price of three”. Itulah sebabnya selepas membabitkan tiga Tan Sri dalam konspirasi dan pengkhianatan, pada hari berikutnya dia mengubah ceritanya kepada empat Tan Sri – bak kata pepatah Melayu, alang-alang mandi biar Basah.

Tunku-Aziz-1

Utusan-26-August-2016

Jadi sekarang tiga Tan Sri – Abu Kassim, Gani dan Zeti – telah dituduh. Mereka menubuhkan Pasukan Petugas Khas sebelum laporan WSJ pada 1MDB dan kemudian memberitahu yang ia ditubuhkan (yang bermaksud selepas) cerita WSJ itu. Kemudian mereka membuat kertas pertuduhan sebelum penubuhan Pasukan Petugas Khas (apabila ia sepatutnya dilakukan selepas siasatan oleh Pasukan Petugas).
Dan orang yang menuding jari pada tiga Tan Sri (dan hari seterusnya mengubah cerita itu kepada empat Tan Sri) adalah Tun Dr Mahathir Mohamad, Ketua Pembangkang baru bagi Pakatan Harapan, pengasas (Kempen Anti-Najib) ANC itu, dalang Kempen Selamatkan Malaysia, arkitek Deklarasi Rakyat, dan pengasas parti semua Melayu baru, Pribumi.
Mahathir benar-benar marah sepanjang bulan lepas sejak 26 Julai 2016 – hari Naib Ketua Pemuda Umno, Khairul Azwan Harun, membuat laporan polis terhadap bekas Gabenor Bank Negara, Zeti Akhtar Aziz, bekas Peguam Negara, Abdul Gani Patail , dan bekas ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Abu Kassim Mohamed – tiga Tan Sri telah mengelakkan dia dan enggan menerima panggilan telefon beliau.
Seperti apa yang Malaysia Today melaporkan bulan yang lalu – selepas pengumuman the US Justice Department dan Peguam Negara AS dari 20 Julai 2016 – tiga Tan Sri sepatutnya telah mengadakan sidang akhbar semasa majlis makan malam perpisahan Abu Kassim-26 Julai, kemudian Mahathir akan mengadakan sidang akhbar di Jakarta dengan media antarabangsa.
Sebelum mereka boleh mengadakan sidang akhbar di Kuala Lumpur dan Jakarta, Khairul membuat laporan polis, dengan itu memusnahkan segala-galanya. Petang itu, Abu Kassim berlari-lari ke pejabat Najib untuk cuba untuk bertukar arah (pengkhianatan yang pertama) tetapi Perdana Menteri enggan berjumpa dengannya. Petang itu, Gani tidak menghadiri makan malam perpisahan Abu Kassim supaya dia boleh menjauhkan dirinya daripada konspirasi (pengkhianatan kedua) kerana unsur kejutan kini hilang dan ia akan menjadi sia-sia untuk meneruskan. Kemudian, semasa makan malam perpisahan Abu Kassim, apabila media bertanya Zeti untuk mendapatkan komen beliau, daripada berkata apa yang dia sepatutnya berkata, dia hanya berkata ‘tiada komen’ (pengkhianatan ketiga).
Itu adalah pengakhiran sidang akhbar Kuala Lumpur manakala sidang media Mahathir di Jakarta juga terpaksa dibatalkan. Sejak itu tiga Tan Sri telah mengelak dari Mahathir kerana mereka tahu mana-mana kerjasama dengan Mahathir hanya akan membuktikan laporan polis Khairul sebagai betul.
Ketua Polis Negara juga sangat bijak. Beliau mengumumkan bahawa laporan polis Khairul adalah berdasarkan sangkaan semata-mata atau andaian, oleh itu polis tidak akan mengambil langkah selanjutnya. Selagi tiga Tan Sri menjauhi Mahathir maka mereka selamat. Apabila mereka bertemu dengan Mahathir dan mula merancang tindakan lanjut, Ketua Polis Negara boleh membuka kes itu berdasarkan apa Khairul laporkan – yang bererti bahawa konspirasi sememangnya wujud.
Jadi Mahathir tahu ketiga mereka memilih jalan selamat. Jika mereka jaga kelakuan maka tiada apa yang akan berlaku. Tetapi jika mereka terus menjadi anjing Mahathir, maka satu siasatan ke atas perbuatan khianat mereka mungkin akan dilancarkan.
Oleh itu Mahathir menuding jari ke arah mereka. Ini adalah mesej Mahathir kepada mereka bahawa mereka tidak boleh memilih jalan selamat. Jika dia “jatuh” maka dia akan membawa mereka bertiga bersamanya. Jadi, jika mereka fikir mereka boleh menjauhkan diri daripadanya maka mereka silap. Nasib mereka terikat kepada nasib Mahathir.
Kini tiga Tan Sri sedar bahawa mereka adalah “collateral damage” semata-mata. Mahathir telah menunjukkan, bahawa apabila sudah terlalu terdesak, dia tidak akan teragak-agak untuk “membunuh” mereka. Menurut Mahathir, mereka bertiga terlibat dalam usaha untuk menggulingkan Najib tetapi ia gagal kerana mereka telah dikhianati (dan pengkhianatan hanya boleh berlaku dalam konspirasi). Dan Mahathir menambah bahawa beliau tidak terlibat dalam konspirasi itu.
Mahathir tahu bahawa satu-satunya cara ketiga-tiga mereka membebaskan diri adalah dengan mengatakan yang mereka telah dipaksa untuk menyertai konspirasi. Oleh itu, mereka tidak mempunyai pilihan dan tidak menyertai secara sukarela. Ini bermakna ketiga-tiga boleh “membunuh” Mahathir. Jadi, sebelum mereka berbuat demikian, Mahathir melemparkan mereka di bawah dahulu. Jadi sekarang mereka tidak boleh menggunakan cerita yang Mahathir memaksa mereka sebagai alasan mereka.
Apabila Mahathir mula-mula menuding jari pada tiga Tan Sri, ramai menyangka bahawa kali ini orang tua yang nyanyuk telah ditiup. Sebenarnya Mahathir tahu dengan tepat apa yang dia lakukan. Sebelum tiga Tan Sri boleh membocorkan rahsia, Mahathir cepat “cuci tangan” dengan mengenal pasti mereka sebagai konspirator dan mengatakan bahawa mereka telah dikhianati dan mengisytiharkan bahawa dia tidak terlibat dalam konspirasi itu.
Mahathir meletakkan tiga Tan Sri (dan kemudian cuba untuk meletakkan keempat) dalam perahu dan menolak mereka ke tengah-tengah tasik tanpa memberi mereka pendayung. Dan satu-satunya orang yang boleh membawa mereka semua kembali dengan selamat ke pantai adalah Mahathir. Jadi, menyokong Mahathir atau lemas, adalah mesej mudah. Dan jika anda cuba untuk belot maka anda akan mati.
Untuk memahami kemarahan Mahathir anda perlu mengimbas kembali ke awal tahun 2014 apabila seluruh plot bermula. Dan plot itu sebenarnya dicadangkan pada akhir 2013, hampir tiga tahun yang lalu (READ: Pro-Anwar site says it’s all about making Mukhriz the PM).
Selama 18 bulan dari awal 2014 hingga Julai 2015 Mahathir berkomplot dan merancang. Bahawa gerakan 18 bulan menelan belanja RM600 juta dan melibatkan, antara lain, mensabotaj IPO 1MDB, menyekat pinjaman bank kepada 1MDB, membentuk satu Pasukan Petugas Khas (haram), memalsukan bukti, menjual maklumat dan dokumen yang bocor, memalsukan kertas pertuduhan, ditambah memberi rasuah kepada wartawan dan penulis blog di UK, Amerika Syarikat, Australia, dan lain-lain, untuk menulis cerita-cerita negatif Najib, keluarga dan 1MDB.
Pendek kata, 1MDB akan membawa Najib ke bawah dan ia akan berlaku pada 29 Julai 2015. Tetapi ia tidak berlaku dan sebaliknya pengkomplot semuanya dipancung satu demi satu.
Setelah gagal untuk menggulingkan Najib pada 29 Julai 2015, Mahathir cuba undi tidak percaya di Parlimen pada bulan Oktober dan perkara yang sama pada Perhimpunan Umno pada bulan Disember, kedua-duanya juga gagal.
Selepas gagal cubaab rampasan kuasa pada 29 Julai 2015 , Mahathir menghantar Khairuddin Abu Hassan dan Matthias Chang ke Amerika Syarikat dan beberapa negara lain untuk cuba mendapatkan negara-negara asing untuk terlibat. Pada akhir 2015, Dr Mahathir berkata mereka tidak mempunyai pilihan tetapi melainkan mendapatkan bantuan daripada negara-negara asing memandangkan Parlimen Malaysia dan Umno tidak akan memecat Najib.
Kemuncaknya pada sidang media 20 Julai 2016 oleh Peguam Negara US,  Loretta Lynch dan Jabatan Kehakiman.
Jadi pada 29 Jul 2015 langkah untuk menggulingkan Najib gagal selepas 18 bulan dan RM600 juta dibelanjakan. Tetapi sekarang telah digantikan dengan langkah 20 Jul 2016 yang mengambil masa selama setahun dan RM800 juta lagi. Tiga puluh bulan dan RM1.4 bilion – ia merupakan kiraan dalam masa dan wang. Dan kali ini ia tidak akan gagal seperti pada bulan Julai 2015.
Tetapi kesilapan demi kesilapan berlaku, Malaysia Today telah menulis tentang perkara ini sebelum itu, yang anda boleh baca di sini:
Menurut undang-undang Murphy,‘anything that can go wrong will go wrong’. Dan banyak perkara tidak kena pada 26 Julai 2016. Dan jika Mahathir tidak boleh menyelamatkan keadaan maka ia adalah “game over” untuknya.
Beberapa hari yang lepas, Tamrin Ghafar mengumumkan bahawa dia meninggalkan Mahathir. Dan dia adalah hanya satu daripada mereka yang telah berbuat demikian sejak beberapa bulan lepas. Dua pemimpin bahagian Umno dari Johor dan seorang dari luar Johor juga telah mengubah fikiran mereka. Sejak beberapa bulan yang lepas, ramai yang bertindak seperti tiga Tan Sri telah menyembunyikan diri dan enggan menjawab panggilan Mahathir.
Mukhriz anak Mahathir telah hilang kerja sebagai Menteri Besar Kedah. Anak beliau Mokhzani pula mungkin didakwa atas “insider trading” dan boleh dipenjarakan. Anak beliau Mirzan juga tidak selamat. Perkara terakhir yang Mahathir mahu adalah melihat ketiga-tiga anak-anaknya “habis”. Sebagaimana yang mereka katakan, tidak ada hukuman yang paling teruk kepada ibu bapa untuk “mengebumikan” anak mereka. Dan dalam kes Mahathir kita bercakap mengenai tiga anak beliau.
Mahathir berharap Raja-Raja akan campur tangan dan membantu menggulingkan Najib. Walau bagaimanapun, Raja-Raja membenci Mahathir dan lebih suka melihat dia yang “dikebumikan”. Setakat ini hanya Sultan Johor secara terbuka menghentam Mahathir tetapi ramai Raja-Raja lain berkata apa HRH berkata, cuma tidak secara terbuka.
Jadi apa lagi yang Mahathir ada? Ahli politik bersara,  ahli-ahli politik tahun 70-an dan 80-an, pesara pegawai kanan kerajaan yang digunakan untuk mengetuai jabatan tetapi kini ketakutan mereka mungkin dipenjarakan kerana pengkhianatan, dan orang-orang seperti Khairuddin Abu Hassan, Matthias Chang, Zainuddin Maidin, Kadir Jasin dan ramai yang “barang tamat tempoh” dan tidak boleh merancang strategi jika kehidupan mereka bergantung padanya.


5 comments :

Anonymous said...

Sudah lah berhentila makan dedak Haram hasil curian oleh si Lanun Bugis!!!

Berhenrilah menjadi Blogger Goblog Mudibat Agong!!!!

Anonymous said...

Megat PanjiKOLOM Pelir Lanun Bugis 1MDB Obat Waet Muda Nyut Nyut!!!

Anonymous said...

Hebat sungguh hikayat Megat drpd Malaysia Today. Cecita pulak mcm mana duit RM4000 juta ada dlm akaun peribadi Najib? Cecita lagi mcm mana dlm akaun Najib boleh ada RM42 juta drpd SRC & Najib boleh ckp dia x tahu mcm mana duit sebanyak boleh ada dlm akaun peribadi dia tapi sesuka hati dia je belanjakan duit tu tanpa pulangkan balik!!! Baghal mangkuk hayun betullah....

Azary said...

Salam Tuan Admin Blog,

Pendedak sebenar sedang jatuh satu persatu! Allah Maha Kuasa!

Hahaha kalau dh xboleh nk sangkal lepas tu maki admin Blog Megat ni tanda itu ada kebenaran lah.
Setakat nk lawna hujah dengan makian 'dedak', 'bugis lanun' etc menambahkan lagi kegagalan pendedak sebanar rejim Mahazalim.

Sambutan Hari Kemerdekaan 59 kalini ini juga memperlihatkan rakyat menyatakan penyatuan yang lebih tinggi kerana plot2 ftnah Najib telah gagal.

Insya Allah org2 baik2 seperti DS Najib dalam peliharaan Tuhan Yang Esa. Kegagalan puak2 munafik ini bukan krn kehebatan DS Najib tp krn Allah SWT Maha Kuasa menghalang usaha2 mereka dari merosakkan PM yg banyak jasa ini dan memelihara kestabilan negara dari terus dirompak oleh rejim yang sama 22 tahun lepas!

Syabas Admin atas pencerahan begini. Jika yg komen mengamuk maki hamun itu masuk maka jelaslah mereka TERGUGAT dan GENTAR.. MERACAU LAH mereka2 ini ketakutan.. Insha Allah semoga negara terpelihara dr pengkhianatan2 ini!


MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!

Anonymous said...

ayat2 mengulangi tuduhan zero bukti duit SRC masuk akaun Najib ini adalah perang saraf 'zikir' harian pendedak mahazalim.. untuk kenal identiti kumpulan dedak mahazalim ini ialah mereka akan mengulangi benda yg sama wpun benda tu xde hujah.. sampai lenyet diulang2 atas minda org yg tk faham permainan mereka ini.

Teruskan usaha kita mempertahankan DS Najib sbg PM Malaysia. Mempertahankan DS Najib adalah simbol mempertahankan cengkaman jahat kumpulan Madey yg selama berpuluh tahun menjadi rejim yang membohongi rakyat dengan monumen2 rompakan!

Semoga Allah pelihara negara ini dr tangan2 pengkhianat ini dr terus merosakkan perpaduan dan kesejahteraan kita. Lihat bukti2 PM Najib lakukan segala2nya hanya untuk rakyat dan negara.!

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.