Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Wednesday, January 25, 2017

Pendedahan CIA #skandalBMF buatkan Lim Kit Siang Terdesak Bekerjasama Dengan BN


Pendedahan CIA #skandalBMF buatkan Lim Kit Siang Terdesak bekerjasama dengan BN

Para penyokong Mahathir sedang bergelut dengan isu terbaharu membabitkan idola pujaan mereka. Ironinya, kebanyakan daripada mereka langsung tidak ada sebarang klu tentang Skandal BMF yang menyaksikan seorang juruaudit telah dibunuh dan beberapa orang yang lain telah dikambinghitam manakala dalang sebenar, terselamat sehingga ke hari ini.

Skandal BMF merupakan skandal kewangan terbesar pada awal Mahathir memegang jawatan Perdana Menteri sebelum satu lagi skandal yang menggegarkan kewangan negara melibatkan bijih timah dan getah menerusi skandal MAMINCO yang sehingga ke hari ini, belum lagi dibuka dan didedahkan secara menyeluruh.

Lim Kit Siang merupakan antara yang paling lantang mempersoalkan tindakan Mahathir yang cuba bermain selamat dengan menyalahkan orang lain bagi setiap skandal kewangan yang didedahkan waktu itu. Bahkan Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra menerusi kolumnya di The Star, turut mempertikaikan perkara yang sama, menyaksikan akhbar-akhbar yang menyiarkan berita tentang hal tersebut dikenakan sekatan undang-undang.

Akhbar-akhbar Kumpulan Utusan dan NST pula sekadar menyiarkan berita tersebut menerusi skop jenayah pembunuhan, bukannya skandal kewangan. Tiada sebarang media alternatif waktu itu yang berani menyentuh skandal tersebut secara terang-terangan sepertimana yang berlaku sekarang. Kalau ada pun, cuma ceramah-ceramah yang dirakamkan ke dalam kaset dan pita video VHS yang hanya boleh dijual secara gelap, bukannya terang-terangan.

Selepas 30 tahun, Agensi Perisikan Pusat Amerika Syarikat yang sentiasa menyibuk dengan hal-ehwal dalaman negara lain telah mengeluarkan dokumen-dokumen berkaitan.
Pada masa yang sama, Lim Kit Siang yang sebelum itu gah dan megah dengan kerjasama antara DAP-Cap Bunga, terus menarik handbrake serta-merta. Kenyataan Lim Kit Siang bahawa dia sanggup bekerjasama dengan Barisan Nasional, sekaligus memberi erti bahawa pemimpin Supremo DAP itu enggan mengambil risiko menerusi kerjasama dengan Cap Bunga dan Mahathir.
Bahkan Lim Kit Siang dan DAP melihat Mahathir sebagai satu liabiliti yang hanya akan menyusahkan DAP pada PRU akan datang terutama sekali menerusi beberapa kenyataan kontroversi Mahathir termasuklah yang melibatkan pelaburan dari China.

Selepas PAS memberitahunya, tidak akan terpengaruh dan dipatuk buat kali kedua apabila dia menawarkan perdamaian dengan PAS, Lim Kit Siang tidak menyembunyikan lagi kegelisahannya. Dia membuat satu lagi kenyataan selepas itu iaitu kesanggupan untuk bekerjasama dengan pemimpin-pemimpin BN termasuklah Perdana Menteri Najib Abdul Razak.
Mengapa Lim Kit Siang tiba-tiba menjadi sangat terdesak?

(1) Pendedahan oleh CIA berhubung skandal BMF yang menyebabkan satu misteri pembunuhan dan skandal kewangan yang melibatkan Mahathir.

(2) Kajian yang dibuat oleh Rafizi Ramli menunjukkan kekalahan teruk Pakatan pada PRU-14.
(3) Pendedahan tidak sengaja oleh Mahathir yang DAP telah meminta jawatan Timbalan Perdana Menteri (selain kemungkinan jawatan Menteri Kewangan) telah menyebabkan DAP dan Cap Bunga berhadapan dengan kecaman daripada penyokong sendiri.

(4) Perbicaraan rasuah melibatkan anaknya sendiri yang akan bermula pada Mac di mana semua perincian salahlaku akan didedahkan di mahkamah. Ramai termasuklah peguam pro-Pakatan yang beranggapan, berdasarkan fakta dan bukti, Lim Guan Eng sudah pun didapati bersalah.
Jadi, daripada keempat-empat sebab tersebut, yang manakah sebenarnya menjadi pendorong utama untuk Lim Kit Siang berubah sikap dan menjadi terdesak?

Barangkali tidak keterlaluan kalau dikatakan, kesemua alasan tersebutlah yang menyebabkan tiba-tiba sahaja Lim Kit Siang mahu bekerjasama dengan Najib bagi menyelamatkan Malaysia sekaligus meninggalkan rakan kongsi barunya, Mahathir?


No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.