Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Monday, March 19, 2018

Pertelingkahan Alex Turnbull Dengan Pematuhan Adalah Berkenaan Goldman-1MDB Adalah Kerana BapanyaPertelingkahan Alex Turnbull dengan pematuhan adalah berkenaan Goldman-1MDB adalah kerana bapanya

Tulisan asal oleh:
Neil Chenoweth, Australian Financial Review, 11 Mac 2018

Goldman Sachs berkata ia tidak menemui bukti e-mel yang dikatakan Alex Turnbull dihantarnya yang memberi amaran mengenai pinjaman 1MDB.

Anak lelaki Perdana Menteri, Alex Turnbull, meninggalkan Goldman Sachs pada tahun 2014 selepas pegawai pematuhan memerintahkannya untuk menghentikan berdagang dalam media Australia dan sekuriti teknologi kerana bapanya kemudian menjadi menteri komunikasi.

Minggu lepas, Alex Turnbull menjadi tajuk utama di seluruh dunia dengan dakwaan bahawa beliau meletak jawatan dari Goldman Sachs selepas menjadi pemberi maklumat apabila beliau mempersoalkan peranan firma itu dalam skandal 1MDB.

Dalam kenyataan pertamanya sebagai tindak balas, Goldman Sachs berkata ia tidak dapat mencari rekod elektronik  yang menunjukkan Turnbull pernah menimbulkan kebimbangan mengenai 1MDB atau sebarang tindakan yang diambil terhadapnya.

Secara berasingan, Australian Financial Review telah memaparkan beberapa bahagian surat peletakan jawatan Turnbull bertarikh April 2014, di mana beliau merungut mengenai larangan yang dikenakan ke atas saham media Australia, mendakwa bahawa pematuhan telah memberi tindakan yang serius kepadanya kerana mendedahkan maklumat dalam media sosial, dan berkata beliau akan bekerja di tempat lain tanpa sekatan yang datang dengan Goldman.

Goldman telah mendapat perhatian kerana peranannya dalam mengumpulkan AS$5.5 bilion dalam pinjaman kepada dana kerajaan Malaysia, 1MDB, pada 2012 dan 2013, untuk melabur dalam projek tenaga dan hartanah, di mana firma itu memperoleh AS$593 juta dalam yuran.

Ia didakwa bahawa sehingga AS$4.8 bilion kemudiannya dialihkan dari 1MDB kepada pihak ketiga.

Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak, yang menubuhkan 1MDB, mengatakan bahawa AS$681 juta yang dipindahkan ke akaun banknya sendiri adalah hadiah dari keluarga diraja Saudi. Beliau menafikan sebarang kesalahan.

Kontroversi minggu lepas telah berakar umbi dari sebuah blog Malaysia, Realpolitikasia, pada 18 November tahun lalu, menuduh Perdana Menteri Malcolm Turnbull tidak menyiasat hubungan Australia dengan skandal 1MDB kerana bekas kedudukan anaknya Alex dalam kumpulan situasi khas Goldman di Singapura.

Pada hari Jumaat, 2 Mac tahun ini, Alex Turnbull menghantar e-mel kepada blogger Ganesh Sahathevan meminta beliau untuk menurunkan catatan yang menggambarkan beliau mendapat manfaat daripada 1MDB. Sahathevan enggan melakukan itu, dan pertukaran e-mel itu berakhir dengan Turnbull mengancam tindakan undang-undang, di mana selepas itu blogger memuatnaikkan e-mel tersebut di Realpolitikasia.

Dalam e-mel itu, Alex Turnbull menafikan sebarang faedah dari 1MDB: "Saya tidak menerima, malah sebenarnya adalah sebaliknya. Saya bersuara mengenai harga dan struktur yang tidak masuk akal di GS apabila perjanjian itu dilakukan dan menyebabkan pematuhan memarahinya kerana menimbulkan keraguan terhadap integriti PFI, kumpulan yang membuat perjanjian itu. Hasilnya saya diketepikan dan meletak jawatan. Ini semua akan keluar dalam buku pada bulan September oleh Tom Wright di WSJ [Wall Street Journal]."

Wright, yang bukunya mengenai skandal 1MDB, Billion Dollar Whale, akan diterbitkan pada bulan September, enggan mengulas mengenai dakwaan Turnbull.

Turnbull menegaskan dakwaan itu dalam wawancara dengan The Australian pada minggu lalu, di mana beliau dipetik sebagai berkata, "Apabila perjanjian 1MDB dilakukan dengan Goldman, saya menghantar e-mel kepada beberapa rakan sekerja saya dengan berkata, 'Apa yang sedang terjadi? Harganya tidak masuk akal, apa gunanya dana? Dan saya mendapat teguran daripada pematuhan."

Laporan itu mengatakan bahawa Turnbull telah diketepikan sebagai hasilnya dan kemudian meletak jawatan dari Goldman Sachs. "Pemberi maklumat adalah kerja yang teruk," katanya.

Turnbull kemudiannya berkata bahawa beliau dipetik secara salah beliau.

Goldman Sachs memberitahu Financial Review, "Turnbull tidak mempunyai penglibatan dalam urus niaga 1MDB. Tidak menghairankan, kami tidak menemui sebarang komunikasi elektronik dari Turnbull yang mengenal pasti sebarang kelakuan tidak wajar berkenaan dengan transaksi ini atau sebarang tindakan yang diambil terhadapnya sebagai akibat."

Turnbull enggan mengulas. Beliau berkata beliau tidak lagi mempunyai akses kepada e-mel di Goldman tetapi ia kelihatan seperti orang lain mempunyai akses kepadanya.

Financial Review mendapat tahu bahawa dakwaan Turnbull itu berkaitan dengan isu pertama 1MDB pada Mei 2012. Beliau meletak jawatan hampir dua tahun kemudian, pada 22 April 2014.
E-mel perletakan jawatannya dengan 2000 perkataan, yang sebahagiannya telah diperlihatkan oleh Financial Review, bermula dengan rungutan bahawa "perubahan baru-baru ini kepada apa yang saya dibenarkan untuk terlibat/melabur di Australia atas sebab-sebab pematuhan telah membuat pekerjaan saya menjadi lebih sukar".

"Menurut pematuhan saya sekarang tidak boleh melabur dalam teknologi, media, telekom atau apa-apa di bawah bidang kementerian Ayah saya," tulisnya.

"Walaupun saya memahami ini," katanya, beliau mendapati larangan itu "sangat luas dan melumpuhkan".

"Jika anda ingin tahu bagaimana saya rasa mengenai kerjaya saya di GS apabila ini dijelaskan kepada saya di sini adalah klip yang bagus dari Aliens," tulisnya, dengan pautan ke filem seram sains fiksyen.
Beliau berkata beliau lebih suka pergi sebelum "sekatan pematuhan menjadikannya sangat mustahil untuk menghasilkan wang" sehinggakan firma itu harus menghentikan saya.

Permintaan pemindahan ke bahagian baru telah ditolak.

Sumber-sumber lain mencadangkan satu bacaan alternatif, bahwaan dengan Goldman sudah menjadi sasaran kerana melantik anggota keluarga pemimpin Asia, firma itu percaya sebarang urusan yang melibatkan Turnbull akan dipersoalkan, tanpa mengira hak perkara itu.

Turnbull sebelum ini melabur dengan ayahnya semasa bekerja di Goldman. Mei 2012, bulan di mana Turnbull berkata beliau membangkitkan kebimbangan 1MDB, juga adalah bulan ketika beliau melabur $300,000 dalam syarikat teknologi sukan PlayUp, dengan Turnbull & Partners ayahnya melabur sebanyak $1 juta.

Jurucakap komunikasi pembangkang ketika itu melepaskan semua pelaburannya pada September 2013 sebelum menjadi menteri komunikasi, termasuk pegangan dalam PlayUp, yang ditukar menjadi hutang yang kemudiannya dipegang oleh Alex Turnbull.

Dalam surat perletakan jawatannya, Alex Turnbull juga merungut tentang dasar ketat firma yang melarang perbualan dalam talian dengan pihak luar: "Saya tidak membuat pasaran, saya tidak boleh menipu harga, jadi saya tidak faham mengapa pematuhan begitu tegas dalam perkara ini. Saya tagu apa yang dirahsiakan dan boleh mengekalkannya begitu."

Beliau berkata pelabur perlu berdagang untuk mendapatkan akses kepada bahan dan hasil kerja orang lain dengan berkongsi maklumat.

Turnbull membuat kesimpulan dengan mengatakan ia lebih mudah untuk melakukan perniagaan di tempat lain: "Memiliki teknologi lengkap serta tidak ada sekatan yang datang dengan Goldman adalah menarik."

Turnbull kemudian menubuhkan bersama dana lindung nilai, Keshik Capital.

Link asal artikel:
http://www.afr.com/markets/market-data/world-markets/alex-turnbulls-goldman-1mdb-compliance-fight-was-over-his-father-20180309-h0x9l1

No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.