Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Friday, January 15, 2016

GMM beri amaran, serangan semakin menghampiri negara


Yayasan Gerakan Kesederhanaan Global (GMM) memberi amaran bahawa serangan pengganas semakin menghampiri negara dan mengimbas kembali kata-kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

"Kita sewajarnya ambil perhatian bahawa tindakan yang melampau itu semakin hampir dengan negara. Justeru, adalah penting seperti kenyataan perdana menteri bahawa kita perlu 'memerangi ekstremisme di mana sahaja ia berada.'

"Mereka yang kehilangan nyawa di Jakarta dan sebelum ini di Turki, adalah mangsa yang tidak bersalah akibat kekejaman serangan rangkaian pengganas.

“Dan adalah menjadi harapan kami bahawa pelaku kezaliman yang kejam ini diheret ke muka pengadilan," kata Ketua Pegawai Eksekutif GMM, Nasharudin Mat Isa dalam satu kenyataan media hari ini.

GMM turut melahirkan rasa simpati yang mendalam dan mendoakan untuk Indonesia dan rakyat berikutan serangan yang berlaku di Jakarta pagi ini."Ini adalah hari yang menyedihkan bagi Jakarta dan seluruh dunia.

"Sebagai sebahagian daripada komuniti Asean, GMM memandang serius kejadian yang berlaku itu; kita menghulurkan tangan kepada organisasi di Indonesia untuk membantu mempromosikan nilai-nilai kesederhanaan, toleransi dan menguruskan perbezaan," katanya.

Parlimen Malaysia baru-baru ini meluluskan rang undang-undang Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang dibantah oleh pembangkang dan masyarakat sivil kerana kebimbangan mengenai kuasa yang luas bakal diberikan kepada perdana menteri.

Rang undang-undang itu memberi kuasa kepada perdana menteri untuk mengisytiharkan darurat di mana-mana tempat sebagai kawasan keselamatan tanpa keperluan untuk mendapatkan kelulusan Yang di-Pertuan Agong. 

No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.