Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Thursday, March 2, 2017

Yang Tinggal Hanyalah Kekosongan Di Antara Sepasang TelingaBeruk cimpanzi mempunyai nilai IQ bersamaan 40.  Manusia yang normal mempunyai IQ di antara 90 hingga 109.  Sekiranya anda mempunyai IQ yang kurang dari 80, maka IQ anda hanya sedikit lebih baik dari IQ seekor cimpanzi. Oleh sebab itu cimpanzi mudah diajar menggunakan “flash cards” ataupun “kotak.”  

Mari kita tonton video ini:Seronok, kan?

Baiklah.  Pada hari ini saya ingin menceritakan bagaimana Malaysia dikatakan telah menjual PETRONAS ataupun Projek RAPID di Pengerang kepada Arab Saudi sepertimana yang dinyatakan oleh beberapa tokoh Pakatan termasuk dengan para penyokong mereka.

Contoh pertama:


Cuba teka. Berapakah nilai IQ makhluk ini?
Cuba teka. Berapakah nilai IQ makhluk ini?

Adakah Malaysia telah menjual sebanyak 50 peratus saham Projek RAPID seperti yang didakwa oleh makhluk di atas?

Kita katakan kotak di bawah mewakili keseluruhan Projek RAPID:

square

Projek RAPID ini membabitkan pembinaan kilang penapis minyak mentah, pemisah nafta yang akan menghasilkan kira-kira tiga juta tan etilena, propilena, C4 dan C5 olefin (melalui proses yang dikenali sebagai “cracking”) setahun dan sebuah kompleks polimer dan petrokimia yang boleh mengeluarkan pelbagai bahan kimia berkaitan.


Projek ini juga mengandungi projek pembinaan terminal laut dalam, terminal regasifikasi (penukaran cecair kepada gas), terminal LNG, projek unit pengasing udara, projek pembekalan air mentah dan lain-lain.

Supaya cimpanzi-cimpanzi faham dengan lebih mudah, kita bahagikan kotak di atas kepada empat seperti di bawah:


boxes


Sekarang kotak di atas dibahagikan kepada A, B, C dan D yang mewakili kesemua projek-projek yang saya sebutkan di atas, yang dijalankan atau bakal dijalankan di Projek RAPID.

Untuk memudahkan cimpanzi-cimpanzi memahami perwakilan petak-petak kecil di atas, kita katakan bahawa projek penapisan minyak mentah dan “cracking” adalah diwakili oleh Petak ‘C’.  Secara kebetulan, huruf ‘C’ juga ialah huruf awalan untuk Cimpanzi.

Saudi Aramco telah membeli sebanyak 50 peratus dari saham Petak ‘C’ dengan nilai RM31 billion.  Maka, Petak ‘C’ kini menunjukkan pegangan saham sebanyak 50 peratus milik Saudi Aramco dan 50 peratus lagi milik PETRONAS.


boxes

Soalan saya sekarang ialah, bagaimana makhluk di atas, yang mewakili makhluk-makhluk yang sewaktu dengannya, boleh mencanangkan penipuan bodoh bahawa Projek RAPID kini 50 peratus milik Saudi?

Kebodohan ini juga terbit semasa makhluk-makhluk tersebut mencanangkan bahawa satu aset strategik tentera telah dijual kepada China. Bila terbukti bahawa dakwaan mereka itu satu penipuan yang nyata, mereka marah, tetapi tidak boleh memberi hujah berfakta untuk menidakkan kebodohan mereka itu.

Yang canang bodoh, yang sokong pencanang pun sama bodoh.

Saya kira anda faham dengan penjelasan mudah yang telah diberikan di atas.  Saya yakin anda mempunyai nilai IQ sebanyak 90 ataupun lebih.

Cimpanzi pun mungkin akan faham sebab saya menggunakan contoh kotak, iaitu satu cara paling berkesan untuk mengajar cimpanzi.


Sekiranya tidak, samalah anda dengan makhluk di atas, dan di bawah. 

Apa yang tinggal brader?

No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.