Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Thursday, February 11, 2016

Kenapa Mahathir Bersungguh Inginkan Gani Patail Jadi Peguam Negara Semula

gani patail
Seorang pemimpin telah gagal jika orang ramai mempunyai walaupun sedikit keraguan tentang kredibilitinya,” kata Kadir Jasin. Perkara yang sama orang katakan tentang bosnya, Tun Dr Mahathir Mohamad, pada tahun 1987. Dan kita tidak bercakap mengenai “sedikit keraguan”. Kita memperkatakan mengenai keraguan yang banyak di mana lebih daripada 50% daripada rakyat Malaysia mahu Dr Mahathir melepaskan jawatan.
Bolehkah anda ingat apa yang orang tua itu jawab?

Dr Mahathir berkata beliau akan kekal sebagai presiden parti dan Perdana Menteri walaupun dia menang dengan hanya satu undi. Dan kemudian dia menang dengan 43 undi walaupun lawannya membawa kes itu ke mahkamah dan mendakwa Dr Mahathir sebenarnya kalah kerana terdapat 78 perwakilan haram yang mengundi.
Kadir Jasin kemudian menyebut Tunku Abdul Rahman, Tun Hussein Onn dan Tun Abdullah Ahmad Badawi dan berkata, “Mereka tidak merosakkan Umno atau negara semata-mata untuk terus berkuasa. Mereka mempunyai kebijaksanaan untuk meletak jawatan secara sukarela apabila ia tiba masanya untuk mereka untuk berbuat demikian.”
Ya, Kadir Jasin menyebut Tunku, Hussein dan Abdullah tetapi beliau tidak menyatakan Dr Mahathir. Mengapa Kadir menyebut nama-nama Menteri Perdana lain tetapi bukan nama Dr Mahathir?
Jawapannya adalah, walaupun Dr Mahathir telah didesak untuk meletakkan jawatan oleh lebih daripada 50% daripada rakyat terhadapnya, dia enggan berbuat demikian. Dan apabila mahkamah mahu mengisytiharkan pemilihan parti Umno batal dan tidak sah dan memerintahkan agar pilihan raya semula, Dr Mahathir menyingkirkan hakim dan menutup Umno. Beliau kemudian menubuhkan Umno baru dan menghalang lawannya daripada menyertai parti baru tersebut.
Jadi anda lihat, Kadir Jasin tidak memberitahu kebenaran kepada kita. Beliau bercerita tentang Tunku, Hussein dan Abdullah tetapi dia tidak bercakap mengenai Dr Mahathir. Dan dia tidak bercakap tentang Dr Mahathir kerana kenyataan beliau bahawa “mereka tidak merosakkan Umno dan mempunyai kebijaksanaan untuk melangkah secara sukarela keluar” tidak boleh digunakan kerana Dr Mahathir bertindak bertentangan dengan kenyataan itu.
Jadi, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan semua orang-orang yang bersepakat dengan beliau adalah pendusta. Dan Dr Mahathir serta semua orang-orang yang bersepakat dengan beliau hanya mahu mencari kebenaran.
Ini adalah apa yang mereka mahu kita percaya. Jadi beritahu kita tentang kebenaran itu. Adakah anak Dr Mahathir disiasat kes “insider trading”? Beritahu kita kebenaran dan menafikannya jika ia tidak benar. Kami hanya mahu kebenaran cara anda melihat kebenaran.
Dan bagaimana pula dengan kes pengelakan cukai yang dikaitkan dengan anak Dr Mahathir semasa zaman Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi –  dimana Peguam Negara Abdul Gani Patail bantu sorokkan?
Jadi sekarang anda boleh memahami mengapa Dr Mahathir mahu Gani sebagai Peguam Negara semula? Gani telah tutup kes anaknya mengelakkan cukai dan dia memerlukan Gani untuk menyelamatkan anak beliau kali kedua atas tuduhan “insider trading”. Jadi terdapat lebih banyak cerita berkenaan mengapa Dr Mahathir menentang Peguam Negara Mohamed Apandi Ali daripada apa yang kita diberitahu.
Moral cerita ini adalah mereka yang tinggal di rumah kaca tidak sepatutnya membuang batu. Dan Dr Mahathir dan Kadir Jasin sepatutnya menjadi orang terakhir di Malaysia yang “membaling batu”.
Isu di sini adalah mudah. Najib diminta untuk membuktikan dia tidak mencuri wang 1MDB. Walaupun PAC atau Peguam Negara mengatakan dia tidak berbuat demikian tetapi ianya tidak cukup baik. Kami tidak akan percaya apa yang PAC atau Peguam Negara katakan. Najib perlu membuktikan dia tidak bersalah. Ini adalah bagaimana sistem keadilan di Malaysia berfungsi.
Jadi sekarang Dr Mahathir dan Kadir Jasin perlu membuktikan bahawa anak Dr Mahathir tidak terbabit dalam pengelakan cukai dan Peguam Negara tidak menutup kes ini. Dan mereka juga perlu membuktikan bahawa tidak ada sebarang siasatan berkenaan “insider trading”.
Walaupun mereka tidak akan menerima penafian yang mudah dari Najib, kami, bagaimanapun, akan bersedia untuk menerima penafian mudah mereka. Dan jika mereka enggan menafikan ini maka kita perlu menganggap bahawa ia adalah benar. Berdiam diri, dalam kes ini, akan menjadikan ia suatu pengakuan.
Apa rancangan Mokhzani di Yinson?

Gunasegaram, 12 June 2013

KiniBiz memperkenalkan  TigerTalk, ruangan yang bukan biasa-biasa, melebihi kebiasaan, yang akan menangani isu-isu di dalam hutan korporat dan merangkumi aspek-aspek lain dari perniagaan dan hiruk piruk ekonomi. Perbincangan pertama kami dengan mengintai Mokhzani Mahathir dan mempersoalkan peranan beliau di Yinson Holdings.
Ia adalah satu perjanjian yang perlu diteliti lebih jauh lagi dan mempunyai tanda-tanda pelanggaran tadbir urus korporat utama dan konflik kepentingan. Ia juga menimbulkan persoalan sama ada wujud “insider trading” dalam syarikat logistik milik keluarga dan saham syarikat pengangkutan Yinson Holdings menjelang pemerolehan dan kemunculan pemegang saham utama baru.
Ia melibatkan Mokhzani Mahathir, anak bekas Perdana Menteri dan penasihat Petronas semasa Dr Mahathir Mohamad, yang juga salah satu daripada pemegang saham utama SapuraKencana Petroleum bersama-sama dengan Shahril Shamsuddin.
SapuraKencana telah ditubuhkan dari penggabungan SapuraCrest Petroleum milik Shahril dan Kencana Petroleum milik Mokhzani untuk mewujudkan syarikat yang terbesar Malaysia dan salah satu pembekal terbesar di dunia bagi integrated oilfield services. Kedua-duanya adalah pemegang saham utama Sapura Crest dengan Shahril memiliki kira-kira 19% dan Mokhzani kira-kira 16%.
Mokhzani melabur dalam Yinson melalui syarikat pegangan pelaburan beliau Kencana Capital Sdn Bhd, usaha sama dengan Yeow Kheng Chew. Kedua-duanya adalah pengarah eksekutif SapuraKencana. Sekarang Kencana Capital mempunyai kepentingan melebihi 14% dalam Yinson, pegangan saham ini hampir serentak dengan pengambilalihan besar Yinson ke atas sebuah syarikat Norway untuk hanya lebih RM550 juta. Bersama-sama dengan pegangan sebelumnya lebih 4%, jumlah kepentingan, di Yinson adalah lebih daripada 18%.
Pemegang saham utama Yinson adalah pengasas dan Pengarah Urusan Lim Han Weng, isterinya Bah Kim Lian dan adiknya Lim Han Joeh. Mereka mengawal 56.2% pegangan saham syarikat itu pada 30 Mei, sebelum tawaran terkini. Selepas tawaran dan terbitan saham baru mereka kepada Kencana Capital, pegangan saham mereka turun kepada kira-kira 46%.
Perkara yang menarik Tiger mendapati dalam hutan Korporat Malaysia wujud masa pelaksanaan “private placement”, pengumuman pengambilalihan, dan kenaikan mendadak harga Yinson selepas itu.
Adakah ini kebetulan?
Mokhzani sudah menjadi pemegang saham utama dalam SapuraKencana. Apa yang dia buat terlibat dalam pengambilalihan aset minyak dan gas oleh syarikat lain dan turut terlibat dalam berkepentingan tersebut juga? Adakah pemegang saham lain dan ahli lembaga pengarah tahu tentang perkara ini? Adakah dia telah mengisytiharkan kepentingannya?
Pertama masa pelaksanaan “private placement” dan pengumuman pengambilalihan.
Mei 22: Yinson mengumumkan butiran untuk “private placement” – pada harga RM2.82 satu saham (diskaun sebanyak kira-kira 9% kepada harga penutup pada hari itu daripada RM3.10) sehingga 10% daripada modal saham ( ia dibenarkan 15%). Perhatikan bahawa ia adalah sehingga 10% daripada modal saham, tidak lebih.
Memetik sebahagian dari pengumuman tersebut: “Cadangan “private placement” akan membolehkan Syarikat untuk mengumpul dana bagi YHB (Yinson) untuk pengembangan perniagaan. Cadangan “private placement” juga akan membolehkan YHB mengukuhkan kedudukan kewangannya. “Perhatikan bahawa tidak ada menyebut pengambilalihan.
31 Mei: Kencana Capital, yang mempunyai modal berbayar sebanyak RM3 juta, dikenal pasti sebagai pihak yang membuat “private placement”. Terdapat perubahan yang ketara, kali ini ia adalah sehingga 15% daripada modal saham yang dikembangkan. Memetik pengumuman tersebut: “Untuk membantu YHB (Yinson) dengan Cadangan Pengambilalihan, KCSB (Kencana Capital) bersetuju untuk menyuntik modal ke dalam YHB dengan melanggan secara tunai bagi apa-apa bilangan Saham Terbitan Baru.”
10 JUN: Ah, ya, kini pengambilalihan – Fred Olson Production Norway (FOP) untuk RM552 juta. Memetik pengumuman dari Yinson: “Hasil daripada Terbitan Saham kini akan digunakan untuk membiayai sebahagian Cadangan Pengambilalihan” Malah bagi hutan Malaysia, Tiger berkata, itu sangat mudah – “what a machete job”. Bukankah sudah sampai masanya pihak berkuasa melihat apa yang berlaku di sini?
Jika Yinson juga mempunyai firasat bahawa pengambilalihan utama sedang berjalan, adakah betul untuk meletakkan saham kepada Kencana Capital pada harga diskaun? Adakah Kencana dan Mokhzani mempunyai apa-apa kaitan dengan pembelian seperti yang disyaki oleh beberapa penganalisis? Jika ya adakah ini bayaran balik mereka? Kenapa harga saham naik tinggi melangit menjelang pengumuman dan sebaik sahaja selepas “private placement”?
Akhirnya, Kencana Capital mendapat atau akan mendapatkan 37.8 juta saham Yinson pada harga kira-kira RM 106 juta atau RM2.82 sesaham. Harga saham telah meningkat kepada RM4.76. Pada harga itu, pegangan itu kini bernilai RM180 juta – maka keuntungan sebanyak RM74 juta atau 70% pada hari tersebut semata-mata! Durian runtuh untuk Kencana Capital dan Mokhzani.
Secara interim, Kencana Capital, telah diperolehi 10 juta saham tambahan untuk 4.54% kepentingan dalam syarikat itu sebelum “private placement” dan ini memberikan keuntungan yang besar, 47.8 juta saham atau pegangan 18.5% dalam Yinson. Walaupun Tiger tidak boleh mengira berapa banyak mereka dapat daripada 10 juta saham kerana kita tidak tahu harga asal belian. Tetapi anda anggap bahawa ianya adalah besar.
Penganalisis berkata, tawaran tarbil Yinsondalam top ten Pengeluaran, Penyimpanan dan Pemindahan Terapung (FPSO) pemilik dan menghampiri FPSO Asia Bumi Armada Bhd. Mereka menganggarkan Yinson juga telah membeli FOP pada harga murah.
Jika benar itu berlaku, Mokhzani sepatutnya mendapatkan tawaran ini untuk SapuraKencana bukannya Yinson atau dia membiarkan hubungannya dengan keluarga Lim, pemegang saham utama Yinson, menjadi penghalang tadbir urus korporat yang baik dan mengelakkan konflik.
Mari kita selidik dengan lebih mendalam. FOP mengalami kerugian sebanyak AS $ 10 juta pada 2010 dan AS $ 28.9 juta pada tahun 2011. Keuntungan bersih selepas cukai sebanyak AS $ 1.85 juta (RM5.7 juta) bagi tahun 2012. Jelas keuntungan kelihatan sangat tidak menentu bagi sebuah syarikat yang FPSO dikatakan sudah dipajak – di Nigeria dan Afrika Barat merupakan tempat di mana hutan korporat benar-benar kusut.
Harga perolehan RM 552 juta yang meletakkan nisbah harga-pendapatan perolehan hampir 97 kali yang dilihat terlalu tinggi. Melainkan jika pendapatan melompat naik di masa depan, pengambilalihan ini tidak berbaloi. Dan ia perlu melompat seperti harimau – dan tidak ada keperluan untuk memberitahu anda bahawa harimau bukan lagi perkara biasa.
Kesimpulannya, Tiger mengatakan bahawa Mokhzani, Yinson dan keluarga Lim berada dalam sedikit kekusutan di sini dan mereka perlu keluar dari hutan korporat tersebut untuk meleraikan kekusutan yang mereka lakukan.
Dan adalah lebih baik jika mereka tinggal di tempat terang sekarang untuk mengelakkan syak wasangka lebih lanjut mengenai persinggahan mereka ke dalam hutan korporat.
sumber – Malaysia Today


No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.