Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Monday, February 1, 2016

SPRM Istihar Perang Ke Atas Peguam Negara


Pada asasnya, minggu ke-3 hingga ke-10 Ogos 2015 mendedahkan cerita sebenar (lihat bahan berita di bawah). Beberapa pegawai dalam SPRM telah dikenal pasti sebagai bekerja dengan pembangkang dan menjual dokumen dan maklumat sulit kepada pembangkang, yang kemudiannya digunakan dalam usaha untuk menjatuhkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Satu perkembangan terkini dan menarik adalah mengenai isteri salah seorang pegawai SPRM terlibat dalam plot tersebut, Datin Noor Haslina Abdullah, yang dilihat turut terlibat dalam siasatan SPRM dan boleh mengakses fail dan dokumen sulit. Beliau juga berani memuat naik pendapat berkaitan undang-undang di laman Facebook beliau.
Menurut undang-undang, siasatan yang dijalankan oleh SPRM dan PDRM adalah sulit dan dilindungi oleh Akta Rahsia Rasmi. Tetapi ini tidak menghalang SPRM daripada menjual maklumat ini kepada pembangkang. Dan sejak Disember 2014 banyak maklumat dan dokumen rahsia telah muncul di laman web dan portal berita pembangkang.

Dan kini isteri-isteri pegawai SPRM mempunyai akses kepada maklumat sulit tersebut dan boleh bercakap mengenainya di laman Facebook mereka. Mungkin SPRM patut mengadakan mesyuarat mereka di stadium dan menjemput pemimpin dan penyokong pembangkang untuk menghadiri mesyuarat-mesyuarat tersebut.
Lagipun, SPRM sudah memberi laporan setiap jam kepada pembangkang berkenaan apa yang sedang berlaku. Mereka mengadakan persidangan akhbar bersama dengan pemimpin-pemimpin pembangkang. Mereka merangka satu kertas pertuduhan terhadap Perdana Menteri walaupun siasatan belum selesai dan juga keputusan belum dibuat. Mereka mencadangkan agar Perdana Menteri didakwa bagi jenayah yang belum disahkan sebagai satu jenayah telah dilakukan. Apabila Peguam Negara mengumumkan bahawa tiada jenayah yang telah dilakukan mereka secara terbuka menentang Peguam Negara walaupun itu adalah dalam bidang kuasa beliau.

Perkara 145 (3) Perlembagaan Persekutuan Malaysia memberi kuasa kepada Peguam Negara mengenai prosiding jenayah. Dengan secara terbuka mencabar Peguam Negara, SPRM membuatkan ia kelihatan seperti beliau bersalah dan tidak mempunyai kuasa ini.
SPRM tahu bahawa undang-undang tidak menyebelahi mereka tetapi apa yang mereka mahu lakukan adalah untuk memainkan sentimen mereka di mahkamah pendapat umum. Mereka cuba untuk membuat ia kelihatan seperti ada sesuatu yang salah dengan harapan bahawa ini akan menyentuh sentimen awam.
Ini bukan lagi mengenai undang-undang, Perlembagaan, atau kuasa Peguam Negara. Ini adalah mengenai kempen memburuk-burukkan bagi membuatkan ia kelihatan seperti Peguam Negara jahat dan telah melakukan suatu jenayah dan bekerjasama dengan Perdana Menteri untuk menutup jenayah yang telah dilakukannya.
Saya rasa jika SPRM boleh memanipulasi sistem untuk menutup jenayah RM8 bilion dalam MAS, yang seterusnya untuk menutup RM30 bilion kerugian Forex, maka SPRM mampu melakukan apa-apa sahaja.
Apa Peguam Negara perlu lakukan adalah mengeluarkan kenyataan untuk memberitahu SPRM agar tutup mulut kerana kuasa untuk memulakan prosiding jenayah adalah atas budi bicara dan kuasa mutlak Peguam Negara dan bukannya kuasa pegawai SPRM yang rasuah dan juga turut berkhidmat untuk kepentingan pembangkang.
*********************************************
(The Malaysian Insider, 3 Ogos 2015) – Pengarah Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) (Operasi Khas) Datuk Bahri Mohamad Zin hari ini menyatakan kekecewaan beliau bahawa polis sedang memberi fokus perhatian mereka kepada suruhanjaya itu untuk kebocoran dalam penyiasatan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Bahri merupakan pegawai SPRM yang keenam disoal siasat oleh polis setakat ini di bawah Seksyen 124B Kanun Keseksaan kerana aktiviti menjejaskan demokrasi berparlimen. Pada hujung minggu, polis menahan pegawai Attorney-General’s Chambers Jessica Gurmeet Kaur dan bekas penasihat agensi anti-rasuah Tan Sri Rashpal Singh untuk disoal siasat.
*********************************************
(The Malaysian Insider, 6 Ogos 2015) – Ketua Bahagian Operasi Khas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Bahri Mohamad Zain telah berikrar untuk mencari siapa yang mengarahkan tindakan diambil terhadap pegawai-pegawai SPRM berhubung 1Malaysia Development Berhad ( 1MDB) menyiasat, Malaysiakini melaporkan hari ini.
Pejabat division Bahri telah diserbu oleh pihak polis hari ini kerana berlaku kebocoran maklumat dalam siasatan 1MDB, dimana tujuh pegawai SPRM telah dipanggil untuk disoal setakat ini.
*********************************************
(The Malaysian Insider, 7 Ogos 2015) – Pengarah (Operasi khas) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Bahri Mohamad Zin dan Pengarah komunikasi strategik SPRM Datuk Rohaizad Yaakob telah dipindahkan ke Jabatan Perdana Menteri dengan serta merta. Kedua-duanya dijangka melaporkan kepada jabatan itu pada hari Isnin.
Bahri telah bersuara lantang dalam komen beliau terhadap polis atas tindakan mereka menyiasat SPRM berkenaan kebocoran dokumen sulit kerajaan dalam siasatan agensi itu terhadap 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
*********************************************
(The Malaysian Insider, 8 Ogos 2015) – Isteri bekas penyiasat anti-rasuah Datuk Bahri Mohamad Zin, yang kini telah dipindahkan keluar dari agensi, membuat rayuan kepada rakyat Malaysia di media sosial untuk berdoa untuk suami dan lain-lain yang di bawah pengawasan polis berhubung dakwaan kebocoran maklumat rasmi mengenai siasatan 1Malaysia Development Bhd (1MDB).
Datin Noor Haslina Abdullah, yang memuat naik di laman Facebook beliau bahawa dia masih tidak percaya apa yang telah berlaku kepada suaminya, berkata beliau akan terus mengadakan solat untuk beliau dan berharap bahawa orang lain juga akan melakukan perkara yang sama untuk Bahri dan pasukannya, sambil menambah bahawa mereka telah “dianiaya”.
*********************************************
(The Star, 10 Ogos 2015) – Suruhanjaya Pengarah Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Bahri Mohamad Zin dan Datuk Rohaizad Yaakob tidak akan dipindahkan ke Jabatan Perdana Menteri (JPM).
Sumber SPRM memberitahu The Star Online, keputusan itu dibuat selepas mesyuarat antara Suruhanjaya dan Ketua Setiausaha Kerajaan Tan Sri Ali Hamsa dan Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam, Tan Sri Zabidi Zainal di Putrajaya pada pagi Isnin.


Baca Artikel Asal di sini

No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.