Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Thursday, June 22, 2017

Di Sebalik 250 Muka Surat Saman DOJTiada yang berubah sejak tahun lalu kecuali aset yang disenaraikan. Adalah penting untuk anda ketahui, saman sivil bagi pelucuthakan aset adalah dibuat ke atas aset dan bukan individu seperti Jho Low. Pemilik aset terbabit berhak mencabar saman itu, di mana mereka turut lakukan itu di mahkamah di Amerika Syarikat.Berikut adalah pandangan terhadap saman sivil terkini melibatkan 250 mukasurat dari Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat:

1. Ia adalah saman sivil bagi mendapatkan pelucuthakan aset dan bukannya saman jenayah.

Tiada yang berubah sejak tahun lalu kecuali aset yang disenaraikan. Adalah penting untuk anda ketahui, saman sivil bagi pelucuthakan aset adalah dibuat ke atas aset dan bukan individu seperti Jho Low. Pemilik aset terbabit berhak mencabar saman itu, di mana mereka turut lakukan itu di mahkamah di Amerika Syarikat.

2. Ia hanyalah cerita ulangan dari saman terdahulu pada Julai 2016 tanpa sebarang susulan.

Tiada yang berubah sejak tahun lalu kecuali penambahan aset yang disenaraikan. Bagaimanapun, apa yang menarik perhatian orang ramai ialah dakwaan kononnya berlian bernilai USD27 juta (RM118 juta) dihadiahkan kepada isteri MO1. Lihat no 7 untuk memahami senario ini.

1MDB tidak pernah meminjam atau kehilangan wang sejak Julai 2016. Malah, 1MDB sebenarnya sedang meraih pendapatan dan membayar semula hutang pada tahun lalu.

3. Tiada wang yang didakwa dibelanjakan atau dilaburkan adalah milik 1MDB.

Ia bermakna wang yang disebutkan bukanlah wang 1MDB. Ia telah diperjelaskan tahun lalu. Sejak itu, pelbagai laporan turut mengesahkannya, terutama penyelesaian IPIC - 1MDB pada April lalu di mana IPIC dilaporkan telah mendapatkan pembeli bagi unit bernilai RM2.5 bilion dan turut bersetuju terhadap penyelesaian berikut:

Kedua pihak turut bersetuju untuk melalui perbincangan bagi pembayaran yang dibuat oleh 1MDB kepada entiti berkaitan.

Contoh untuk senario adalah sebagaimana berikut:

Bayangkan jika saya membayar RM1,000 untuk pelaburan dan ia dimasukkan ke dalam akaun anda. Sebagai pulangan, anda kemudian mengeluarkan satu dokumen untuk menyatakan anda berhutang dengan saya RM1,000 dan anda memberi jaminan bahawa saya akan menerima RM1,000 kembali.

Anda kemudian membayar RM500 kepada seorang samseng.

Bolehkah saya dituduh membayar RM500 kepada seorang samseng?

Sehubungan itu, mengapa IPIC bersusah payah untuk mengeluarkan satu jaminan terhadap bon bernilai USD3.5 bilion kepada satu negara lain? Mengapa Aabar mahu menjamin satu lagi unit dana bernilai USD2.5 bilion milik 1MDB?

Sebab itu 1MDB tetap dengan pendirian mereka bahawa tiada wang mereka yang hilang.

4. Dakwaan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat bahawa unit di BSI atau Cayman terlebih nilai atau tersalah nilai, tidak ada kena mengena dengan 1MDB.

Sebagaimana diperjelaskan sebelum ini, nilai unit dijamin oleh Aabar Investments PJS. Bagi 1MDB, nilai minimum unit terbabit sudahpun dijamin oleh Aabar. Sebagaimana dilaporkan oleh media Singapura, Aabar telah mendapatkan pembeli bagi unit USD2.5 bilion itu (termasuk unit bernilai USD940 juta yang berbaki dalam dana BSI) dan 1MDB sudah mula menerima perolehan tunai itu.

Pada kedudukan 1MDB, mereka mempunyai sejumlah wang dalam unit BSI yang dijamin oleh Aabar yang sebenar. Memandangkan Aabar yang sebenar telah mendapatkan pembeli bagi membeli unit dana berkenaan dan membayar 1MDB jumlah sebenar, maka tidak timbul sebarang persoalan sama ada unit dana berkenaan tidak bernilai atau di bawah nilai mahupun terlebih nilai.

5. Dakwaan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat kononnya wang itu diseleweng dari pinjaman 1MDB di Deutsche Bank, tidak ada kena mengena dengan 1MDB.

Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat melaporkan pinjaman dari Deutsche Bank adalah bagi membayar pembatalan opsyen yang dipegang Aabar sebagai pulangan kepada jaminan IPIC terhadap pinjaman 1MDB berjumlah USD3.5 bilion pada 2012.

Menurut Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat, wang itu dibayar kepada syarikat palsu 'Aabar Seychelles' yang didakwa mereka tiada kaitan dengan syarikat sebenar Aabar yang berpangkalan di Abu Dhabi.

Bagaimanapun, Jabatan Kehakiman turut mengesahkan bahawa pengarah tunggal Aabar Seychelles juga adalah pengarah urusan Aabar yang sebenar dan rakan kongsi dalam Aabar Seychelles yang disenarai dalam sijil pendaftaran syarikat adalah orang yang sama dalam syarikat Aabar yang sebenar.

Dalam hal 1MDB, mereka telah menggunakan pinjaman dari Deutsche Bank bagi membayar Aabar sebagai pembatalan opsyen. Sama ada ia Aabar palsu atau yang sebenar, ia tidak ada kena mengena dengan 1MDB selagi opsyen berkenaan sudah dibatalkan dan ia sudahpun dibatalkan. Ini diperkukuhkan pula kerana pihak yang berurusan pada masa itu ialah Pengarah Urusan Aabar, Mohamad Husseiny dan dokumen pendaftaran syarikat menyatakan dengan jelas, pemilik 'Aabar' palsu juga adalah pemilik Aabar adalah individu yang sama.

Maka dengan itu, jika terdapat penyelewengan wang atau penipuan, pihak yang menjadi mangsa adalah Aabar PJS yang berpusat di Abu Dhabi dan bukannya 1MDB.

Di mana ia turut membawa kita kepada penjelasan berikutnya:

6. Perdana Menteri mahupun isterinya atau 1MDB TIDAK dinamakan sebagai defendan dalam saman sivil itu.

Ini bermakna Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat langsung tidak menganggap Datuk Seri Najib, Datin Seri Rosmah mahupun 1MDB telah melakukan kesalahan. Malah, dana sebuah syarikat pelaburan Abu Dhabi berjumlah USD125 bilion, Mubadala Investment Company yang memiliki IPIC dan Aabar kini dinamakan sebagai salah satu pihak terlibat dan kepentingan mereka terjejas.

7. Tiada bukti untuk menyokong dakwaan Datin Seri Rosmah menerima berlian bernilai USD27 juta.

Pertama sekali, menerima hadiah tidak melanggar undang-undang. Berdasarkan kepada saman sivil Jabatan Kehakiman, Jho Low telah membeli barang kemas bernilai USD200 juta bagi tempoh beberapa tahun dan memberikannya kepada beberapa pihak termasuk ibunya.

Jho Low turut didakwa menghadiahkan barang kemas bernilai jutaan dolar kepada kekasihnya, model Australia bernama Miranda Kerr yang baru-baru ini berkahwin dengan pengasas Snapchat yang juga seorang bilionair.

Maka, jika menerima hadiah itu salah, ibu Jho Low dan Miranda Kerr perlu disumbat ke dalam penjara.

Bagaimanapun, keadaan di mana Jabatan Kehakiman mendakwa Rosmah menerima berlian itu sangat meragukan.

Pertama sekali, Jabatan Kehakiman mendakwa Rosmah telah melihat berlian berkenaan dengan sekumpulan orang di atas kapal layar bernama Topaz.

Kapal layar Topaz bukanlah sebuah bot biasa tetapi pada masa itu adalah kapal layar terbesar di dunia dan masih dimiliki oleh Sheikh Mansour bin Zayed.

Sheikh Mansour bukan sahaja antara individu terkaya di dunia dengan nilai harta dianggarkan berjumlah USD38 bilion (RM162 bilion) pada 2014, tetapi beliau juga adalah Timbalan Perdana Menteri Emiriyah Arab Bersatu (UAE), Menteri Hal Ehwal Presiden dan ahli keluarga pemerintahan diraja Abu Dhabi. Beliau juga adalah adik kepada Presiden UAE pada masa ini.

Selain itu, Sheikh Mansour adalah Pengerusi IPIC dan bos kepada kedua-dua pengerusi Aabar, Khadem Al-Qubaisi dan Ketua Pegawai Eksekutif Aabar, Mohamed Badawy Al-Husseiny, dua individu yang paling banyak dinamakan dalam isu ini.

Kedua-dua individu ini tidak lagi didakwa dengan apa apa jenayah di negara mereka. Malah, laporan terkini mengatakan Khadem Al Qubasi masih lagi menetap di UAE dan di bawah perlindungan Sheikh Mansour Zayed.

Ini meninggalkan kita kepada dua kemungkinan:

Pertama: Berlian itu mungkin adalah hadiah dari Sheikh Mansour kepada Rosmah. Keluarga diraja Arab dikenali gemar memberi hadiah mahal kepada keluarga pemimpin dunia. Lagipun, jumlah USD27 juta hanyalah faedah dari kekayaan USD38 bilion yang dimiliki Sheikh Mansour.

Itu pun jika Rosmah ada menerima berlian itu. Lagipun, orang kenamaan dari negara lain tidak akan secara tiba-tiba menaiki kapal layar terbesar di dunia dan dimiliki keluarga diraja Arab dan adalah antara individu terkaya di dunia tanpa pemiliknya mengetahui kehadirannya.

Bagaimanapun, jika benar Rosmah menerima hadiah itu dari Sheikh Mansour, saya fikir eloklah beliau kembalikan kerana mungkin ia tidak sesuai untuk menerima hadiah sebegitu mahal.

Kedua: Jika Rosmah tidak pernah menerima berlian itu langsung dan Jabatan Kehakiman diberi maklumat palsu oleh pembangkang.

Berdasarkan kepada saman Jabatan Kehakiman, adalah penting untuk kita beri perhatian kepada maklumat berikut, bahawa Rosmah tidak membuat pesanan untuk berlian itu, membayarnya atau menerima berlian berkenaan.

Ia juga tidak pernah dibuktikan bahawa Rosmah pernah memiliki berlian itu.

Dakwaan Jabatan Kehakiman adalah kononnya seorang rakan warga Malaysia telah mengambil berlian itu dan ia sepatutnya menyerahkan berlian bernilai USD27 juta itu kepada Rosmah. Tetapi tiada bukti bahawa berlian itu sudahpun diserah kepada Rosmah.

Ini turut membawa kita kepada perkara berikut:

8. Kisah rantai berlian dan saman sivil Jabatan Kehakiman ini tampak dibuat atas sebab politik.

Pertama, Jabatan Kehakiman tidak mempunyai sebarang bukti bahawa Rosmah pernah menerima berlian itu namun tetap memasukkan maklumat tidak sahih itu dalam saman sivilnya dan hanya berdasarkan hearsay atau dengar cakap.

Kedua, kisah tidak sahih itu senada dengan tuduhan pembangkang kononnya Rosmah membeli berlian dan cincin, sehingga Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli disaman oleh Najib dan Rafizi mengaku melalui keterangannya di mahkamah bahawa dia hanya bergurau mengenai tuduhan tentang cincin dan berlian itu.

Ketiga, masa yang dipilih sangat meragukan kerana ia seminggu sebelum kita semua balik kampung untuk Hari Raya dan ia akan menjadi satu kisah yang sedap dibincangkan di kampung.

Pada 2015, WSJ mengeluarkan laporan mengenai RM2.6 bilion pada 2 Julai iaitu kira-kira dua minggu sebelum Hari Raya.

Manakala tahun lalu, Jabatan Kehakiman yang sama membuat sidang media pada Syawal mengenai saman sivil mereka.

Bukanlah rahsia yang pakatan pembangkang mengharapkan 'Tsunami Melayu' pada pilihanraya akan datang dan kisah seumpama ini pada musim Hari Raya akan memanfaatkan mereka.

Ia juga bukanlah rahsia dengan siapa Pakatan bekerjasama dan telah menerima dana dari George Soros untuk menggulingkan kerajaan Barisan Nasional dan Najib. Lewat tahun lalu, laman web yang sering membuat pembongkaran Wikileaks, membongkar perincian pada Mac 2016 tentang kerja melobi yang dilakukan Soros di dalam kerajaan Amerika Syarikat untuk menggulingkan Najib dan menggantikannya dengan Anwar Ibrahim.

Dokumen rahsia dari Wikileaks itu menunjukkan dengan jelas Soros memberitahu Kerajaan Amerika Syarikat bahawa Najib tidak setia kepada Amerika Syarikat dan turut berbaik dengan China.

Soros turut memberitahu Kerajaan Amerika Syarikat bahawa Anwar akan menjadi Perdana Menteri jika Najib digulingkan. Dan jika Najib gagal digulingkan, Anwar akan tetap memberikan Kerajaan Amerika Syarikat maklumat dan kedudukan strategik mengenai Malaysia untuk Kerajaan Amerika Syarikat.

Empat bulan selepas kerja melobi itu, Kerajaan Amerika Syarikat melalui Jabatan Kehakiman melancarkan saman sivil terhadap 1MDB dan menggunakan sebaik mungkin perkataan MO1 bagi memburukkan Najib dan Barisan Nasional.

Adakah itu secara kebetulan? Tentu tidak.

Ada pula individu pembangkang yang bangga jika dipanggil ejen CIA atau ejen negara asing sebagaimana dilaporkan Malaysiakini minggu lalu.

Mengapa rakyat Malaysia dan pemimpin pembangkang mahu bekerjasama dengan kuasa negara luar untuk melancarkan propaganda dan memburukkan Malaysia agar mereka dapat berkuasa?

Ini adalah satu sabotaj terhadap negara kita. Ia satu penderhakaan.

9. Keuntungan dan perolehan 1MDB tetap tidak terjejas. Tiada mana-mana rakyat Malaysia mahupun generasi akan datang perlu membayar hutang 1MDB. Lanjutan dari penyelesaian IPIC dan 1MDB pada April 2017 serta usaha rasionalisasi dilakukan, 1MDB kini memiliki aset bernilai RM60 bilion berbanding dengan hutang jangka panjang (sehingga 2039) dianggarkan RM41.7 bilion.

Jika anda mempercayai Malaysiakini, maka keuntungan 1MDB akan bertambah lebih besar kerana unjuran kepada nilai Bandar Malaysia adalah RM90 bilion dan bukannya RM26 bilion.

Mengambil kira unjuran itu, aset 1MDB kini adalah RM124 bilion berbanding hutang RM41.7 bilion.

Untuk sekian lamanya, Pakatan dan portal menyokong mereka berterusan mendakwa kerajaan akan muflis kerana hutang 1MDB (di mana pada masa sama, ia telah dilangsaikan dan selebihnya sedang diuruskan) dan kononnya kerajaan terpaksa menggunakan GST, menggunakan subsidi minyak, menaikkan harga gula dan banyak lagi tuduhan untuk menyelamatkan 1MDB dan kononnya hutang syarikat itu akan menjadi beban kepada generasi akan datang.

Tetapi kini, penyokong Pakatan berkata kerajaan akan membuat keuntungan dari 1MDB dan tiada lagi hutang yang akan membebankan generasi akan datang.

Maka, tidak akan berlaku sesiapa perlu membayar hutang 1MDB. Malah, kemungkinan dan unjuran 1MDB akan membuat keuntungan adalah sangat tinggi.

10. Berbeza dengan masa lalu, pasaran kewangan tidak memberi sebarang reaksi kepada berita tentang saman sivil Jabatan Kehakiman ini. Begitu juga dengan kebanyakan rakyat Malaysia. Malah, nilai Ringgit juga tidak melemah dan bursa saham tidak jatuh.

Malah, pasaran saham Bursa Malaysia menokok disebalik berita ini. Ia berterusan meningkat selaras dengan perkembangan ekonomi Malaysia yang baik dan prospek kita terus cerah. Pelabur berterusan memberi keyakinan kepada agenda transformasi yang dilakukan Perdana Menteri.

Tidak seperti masa lalu, rakyat Malaysia sudah mula memberi reaksi berbeza kepada berita Jabatan Kehakiman - 1MDB ini.

Sebagaimana ditulis wartawan veteran, Rocky Bru semalam:

"Sudah setahun sejak Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat mengumumkan mengenai saman sivil melibatkan 1MDB. Sejak itu, Amerika Syarikat telah memilih Presiden baharu, Dr Mahathir Mohamad mengesahkan keinginannya mahu kembali sebagai Perdana Menteri dan saman sivil Jabatan Kehakiman masih tiada tindakan lanjuta (hanya pengumuman).

"Tindakan terkini jabatan itu masih mewujudkan elemen yang sama dan sensasi sebagaimana dilakukan mereka Julai tahun lalu.

"Maka mengapa tidak ramai rakyat Malaysia yang membincangkannya sebagaimana Julai lalu? Saya turut berada dalam beberapa grup Whatsapp dan hanya satu grup sahaja yang membincangkan tindakan terkini Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat, dan maksud 'membincangkan' itu hanyalah seorang individu yang menyertakan capaian kepada berita itu yang boleh diguna untuk menyerang PM Najib.

"Adakah itu bermakna kita sudah lali dengan dakwaan berlaku rasuah atau mencuri berbilion?

"Atau kita secara amnya sudah tidak lagi mempercayai dakwaan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat, apatah lagi sejak Julai lalu, tiada apa yang berlaku selepas itu?"

Pada kebanyakan orang dan terima kasih kepada kejayaan rasionalisasi 1MDB dan bukti ketara terhadap perkembangan dilakukan, ramai rakyat Malaysia sudah memahami cerita (negatif) mengenai 1MDB adalah membosankan dan sudah basi.

Serangan berterusan Pakatan terhadap 1MDB tidak membantu mereka di DALAM Pilihanraya Negeri Sarawak tahun lalu dan menerima kekalahan. Ia juga tidak membantu mereka menang di dua pilihanraya kecil di Kuala Kangsar dan Sungai Besar.

Maka, anda pasti tertanya-tanya mengapa Pakatan masih lagi bersikap bengap dan mahukan hasil yang berbeza dengan melakukan (serangan) yang sama berulangkali?DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.