Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Sunday, October 20, 2013

Kisah Benar Pembeli Rumah Lelong


  
Ini adalah antara situasi yang terpaksa dihadapi oleh pembeli rumah yang dilelong kan oleh Bank apabila si penghutang/ atau penyewa tidak mahu mengosongkan rumah. Memang ada cara undang-undang menggunakan perintah Mahkamah untuk memberi arahan mengosongkan rumah.. namun sebaiknya kita tidak mahu menggunakan cara kekasaran sebegitu..
 
Tetapi ada ketikanya... tiada cara lain melainkan perintah Mahkamah terpaksa digunakan...Sebagai orang Islam.. apabila kita berhutang dengan mana-mana Pihak termasuk Bank.. kita wajib bayar hutang tersebut..jadi tidak salah bagi pihak Bank untuk melelong rumah yang kita diami kerana ianya bukan hak milik mutlak kita lagi...
No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.