Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Friday, October 11, 2013

Polis Bersilat: Hadi Ni Kan, Makin Tua Makin Bodoh!!

HADI_BODOH

PENULIS mengusap dada bila baca saranan Presiden PAS, Hadi Awang yang menyarankan polis supayabersilat bila berhadapan dengan penjenayah yang bersenjatakan parang.

Again, ini cadangan datang bukan dari orang yang pernah terlibat dengan bidang kepolisian, tapi jenis yang bela perut 24 jam supaya sentiasa kembang, senang para bini nak usap-usap sebelum lelap.

Lepas itu senang hati nak ajar polis macam mana nak buat kerja?

Penulis fahamlah, dia nak sindir polislah tu, yang kebelakangan ini makin cemerlang dalam menjalankan tugas, lepas 3 semalam, 3 lagi penjenayah tumbang di tangan senjata pihak polis.  Kalau PKR dan PAS hentam polis sebab ada kepentingan kewangan, PAS pulak terbabit sebab dia jenis pak turut, orang hentam, dia hentam, apa  bendanya, ntah.

Sebab itu menyindir pun nampak bodoh juga.

Bagi malu dengan anak cucu berzaman-zaman.  Nanti sampai berapa keturunan orang kenang, ”datuk kaulah dulu yang bagi cadangan polis bersilat dengan penjenayah pakai parang?”.  Mana anak cucu nak letak muka?

Ini masalah bila bergelumang selalu dengan penzina yang jadi Setiausaha Agung parti.

Apa pun, penulis taknak cakap banyaklah pasal kenyataan bodoh Hadi ni, semua orang pun tak cadangan tak masuk akal, datang dari orang yang banyak sangat tengok filem Kungfu –  bukan berdiri atas realiti pun.

Cuma penulis nak kata, kalau inilah dia yang diharap nak jadi pemimpin kerajaan besok, fikirlah banyak kali.  Ya, penulis pun tahu kalau pembangkang jadi kerajaan pun takkan disuruhnya polis bersilat, sekarang ni dia cakap sebab dia bukan kerajaan, bubuhlah apa yang dia suka.

Tapi moralnya jelas kat situ – orang ini tidak ada hati perut dan belas ehsan kepada anggota polis yang bertarung nyawa menentang penjenayah setiap hari.  Yang dia tahu, bagaimana nak politikkan kerja polis tak habis-habis.  Nak bergurau pun bukan atas nyawa orang lan, cuba anak Hadi yang jadi polis, tergamak ke dia nak cakap macam itu?

Percayalah, tak akan keluar dari mulut punya.  Ini cerita nyawa anak orang lain, sebab itu lancar saja mulut bercakap.

Rakyat Malaysia ini bukan bodoh, dah ramai bijak-bijak dah.  Jadi fikirkan ini, pemimpin jenis apa kalau menyindir pun dah nampak bodoh, kalau dia serius macam mana? 

Lagi bodohlah. 

Baca seterusnya : di sini

No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.