Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Wednesday, February 26, 2014

PANAS BERAPI! SYARIKAT DAWAMA YANG HAMPIR MUFLIS DISAMBUNG KONTRAK LAGI OLEH KERAJAAN???


DAWAMA! Nama pelik sebuah syarikat yang dipertanggungjawabkan oleh DBP untuk mencetak, mengedar dan bermacam lagi. Tujuan asal dibuat untuk membantu pengusaha Bumiputra tetapi entah dimana silapnya ianya menjadi satu bala bencana pulak untuk pengusaha bumiputera.

Apa yang aku cerita ni adalah apa yang aku baca di blog G'Mei Awakening, KLIK SINI

Benda yang sama juga dinukilkan oleh blogger Flying Kick  dan Parpukari di blog mereka.

Dawama Sdn. Bhd. ditubuhkan pada Oktober 1999, sejurus sebelum bekas Ketua Pengarah DBP, Aziz Deraman menamatkan tugasnya di Dewan Bahasa dan Pustaka. Entah apa mandrem dan mantera yang digunakan, Dawama yang jelas tidak menggunakan modal, diberikan pelbagai keistimewaan, termasuklah pejabat, stor, kilang mencetak, bahkan kakitangan, bangunan dan peralatan menulis.

Dan kesemua itu disediakan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka.

Kerja Dawama ialah mengambilalih semua kerja-kerja mencetak, memasarkan dan mengedar buku-buku terbitan DBP. Dan keistimewaan terbesar Dawama adalah mereka mendapat bahagian terbesar dalam penerbitan dan percetakan buku-buku teks untuk sekolah-sekolah di seluruh Malaysia.

Sepatutnya secara logik, syarikat yang tidak memerlukan sebarang modal sebaliknya diberikan modal terpijak, mencatatkan keuntungan yang sangat besar dan tidak boleh rugi. Tidak ada syarikat penerbitan dan percetakan yang menerbit dan mencetak buku teks rugi kecuali Dawama. Lebih malang lagi, Dawama yang sepatutnya mengembangkan lagi ekonomi Bumiputera terutama yang bergiat dalam industri percetakan dan penerbitan, tidak mampu berbuat begitu. Sebaliknya yang wujud hanyalah syarikat-syarikat percetakan yang berurusan dengan Dawama, kini diambang kemuflisan kerana perkhidmatan mereka tidak dibayar.

Dawama diberikan konsensi selama 12 tahun bermula dari tahun 2002. Sepatutnya syarikat yang mencatatkan kerugian besar seperti Dawama tidak lagi diberikan sebarang keistimewaan bahkan syarikat tersebut PERLU DIHALAU SEPERTI ANJING BURUK KEPALA kerana mereka tidak mendatangkan kebaikan, sebaliknya menunjukkan bagaimana tidak mampunyai orang Melayu berniaga kerana gelap mata dan mudah sangat terdorong untuk menyeleweng.

Pada akhir 2010, Dawama gagal menjalankan kerja percetakan buku teks Kementerian Pendidikan sekaligus memberikan gambaran buruk syarikat Bumiputera gagal melaksanakan projek bernilai RM120 juta setahun. Pada November 2012, Dawama gagal membayar hutang kepada pengusaha Melayu dan akhirnya tunggakan tersebut dibayar oleh DBP namun masih ada pihak yang terlibat belum mendapat bayaran.

Sudah kedengaran ura-ura kononnya konsensi untuk Dawama akan disambung. Kalau benarlah itu yang akan dilakukan oleh kerajaan, sesungguhnya kerajaan hanya mencari masalah. Isu Dawama dan kerugian yang sengaja diada-adakan bagi menyembunyikan perkara sebenar, bukannya isu kecil. Bahkan mendapat perhatian dan hebat diperkatakan di kalangan pencetak dan penerbit Bumiputera di Malaysia.

Timbul persoalan, bagaimanakah sebuah syarikat yang telah mencatat kerugian besar selama beberapa tahun berturut-turut masih lagi diberikan kepercayaan dan konsensi untuk menerbit, mencetak, memasar dan mengedar buku-buku teks keluaran DBP?

Apakah sudah tidak ada syarikat-syarikat lain yang mampu melaksanakan tugas tersebut sedangkan selama ini, syarikat-syarikat kecil itulah yang menyelesaikan kebanyakan kerja-kerja Dawama sepertimana yang berlaku pada tahun 2010 apabila Dawama gagal menyiapkan pesanan buku-buku teks.

Mengapa terlalu banyak keistimewaan diberikan kepada syarikat yang dinamakan DAWAMA yang nyata sekali TIDAK BERGUNA LANGSUNG kepada ekonomi Bumiputera?

MP: Malang sekali kalau kontrak DAWAMA disambung semula. Apa perlu bagi pada syarikat yang memang sudah ada track rekod yang buruk? Untuk apa? Takkan nak jaga seseorang sampai nak bunuh pengusaha bumiutra yang lain? Aku tak boleh terima la macam ni.

Aku harap PM akan dapat buat sesuatu dan seterusnya pada pandangan aku diberikan semula kepada DBP untuk uruskan hal percetakan, pengedaran dan sebagainya. Tak perlu lagi nak bagi kat syarikat bodoh nak mampos yang merugikan seperti DAWAMA ni.

Aku tak faham la, macamana DAWAMA boleh rugi beb? Terang-terang tanpa modal dan semuanya disuap dan dapat profit sampai 120 juta setahun pun masih boleh rugi? Meniaga apa ni? Dalam 10 taun dah berbiliun dibuat syarikat ini dan masih boleh nak jadi muflis? Tak masuk akal betul.

Lagi tak masuk akal bile kontrak mereka ni mahu disambung. Tolonglah wahai pihak yang bertanggungjawab. Satu siasatan terperinci wajib dibuat terhadao syarikat ini dan jangan bagi mereka apa-apa kontrak lagi. Aku cukup simpati dengan pengusaha Bumiputera yang lain.  

No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.