Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Friday, February 14, 2014

TAHUKAH ANDA, CINA KOMUNIS PERNAH CUBA BUNUH TOKOH ULAMA KEDAH DI GUAR CHEMPEDAK KERANA DENDAM?


Ramai yang langsung tidak tahu tentang isu ini. Mungkin kerana tidak belajar dari sejarah atau memang menganggap sejarah merupakan satu kenangan yang sepatutnya hanya layak menjadi bahan cerita sebelum tidur semata-mata.

Haji Hussain Che Dol (1904-1967) merupakan seorang tokoh politik dan ulama terkenal di negeri Kedah. Dalam bidang agama, dia adalah pengasas dan Mudir Madrasah Al-Akhlak al-Islamiah, Guar Cempedak dan dalam kegiatan sosial, dia adalah Yang Dipertua pertama Persatuan Ulaam Kedah yang ditubuhkan pada 9 Februari 1949.

Dalam bidang politik pula, dia merupakan tokoh pertama yang dilantik sebagai Yang Dipertua Kesatuan Melayu Kedah yang ditubuhkan pada 18 Februari 1946, serta Naib Yang Dipertua PAS (Kawasan Utara) setelah PAS ditubuhkan pada 24 November 1951. Selepas itu, dia terlibat pula dalam parti UMNO (1954-1959) dan menjadi Ahli Majlis Mesyuarat Negeri Kedah. Namun akhirnya dia kembali semula ke dalam parti PAS sehinggalah meninggal dunia.

Nama Haji Hussain Che Dol telah termasuk dalam senarai mereka yang hendak ditangkap, diseksa dan dibunuh oleh Cina-Cina Komunis ini. Di Kedah, keganasan Cina-Cina Komunis meliputi kawasan-kawasan berdekatan dengan Guar Cempedak seperti Teroi, Bukit Jenun dan Kampung Setoi.

Apabila tersebar berita, Haji Hussain Che Dol akan ditangkap, ribuan orang Melayu yang lengkap dengan senjata-senjata tradisional, telah berkumpula di Guar Cempedak. Meskipun yang akan mereka tentang nanti adalah gerombolan yang dilengkapi dengan senjata api, sedangkan mereka pula sekadar berkeris, berparang, bergolok dan bertombak, namun semangat serta jumlah mereka telah menggerunkan Cina-Cina Komunis tersebut.

Tanpa sempat berbuat apa-apa, Cina-Cina Komunis tersebut telah melarikan diri.

Mungkin ada yang kata, itu semua sudah berlalu. Dah jadi sejarah tetapi sejarah seringkali berulang, sama ada dalam bentuk yang sama atau dalam bentuk yang berlainan tetapi bermotif serupa.

Kita sedang melihat bagaimana DAP sedang mengumpulkan, membina dan menyebarkan pelbagai persepsi untuk memburuk-burukkan tokoh-tokoh pemimpin Melayu. Mereka seringkali melaung-laungkan kononnya mereka akan mengambil tindakan menghukum para pemimpin tersebut dan mengembalikan segala hak rakyat kepada rakyat.

Itulah laungan dan psywar yang digunakan oleh Bintang Tiga dari tahun 1930 dahulu namun apabila mereka berkuasa, apa yang mereka lakukan ialah, membunuh kesemua pemimpin Melayu yang dirasakan dapat menyatukan Melayu dan menghalang mereka. Tidak itu sahaja, Bintang Tiga  turut merampas segala harta dan wang ringgit, malahan anak-anak perempuan untuk dijadikan pemuas-pemuas nafsu komrad mereka di tengah-tengah hutan, sekaligus menimbulkan ketakutan luar biasa di kalangan rakyat.

DAP sedang menggunakan pendekatan yang sama. Bezanya sekarang ini, senjata-senjata yang mereka miliki, tidaklah mereka gunakan atau tunjukkan secara terang-terangan seperti komunis tetapi idea dan penyebaran ideologi sudah hampir serupa benar. Apatah lagi, semakin ramai pula Melayu-Bumiputera yang cukup tertarik dengan pendekatan yang digunakan oleh DAP walaupun pada masa yang sama, pendedahan demi pendedahan dibuat berhubung penyelewengan, salahguna kuasa dan rasuah yang melibatkan DAP dan para pemimpinnya. 

No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.