Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Wednesday, March 9, 2016

Tan Sri Ismail Omar Dalam Kenangan ~ Tiga Tahun Peristiwa Lahad Datu


Di sebuah masjid dekat Felda Sahabat, Lahad Datu. Ketua Polis Negara ketika itu, Tan Sri Ismail Omar kelihatan sedang khusyuk berdoa. Wajahnya sugul, kepenatan tetapi nyata bersungguh-sungguh. Ketika ini ramai anak buahnya dibunuh kejam oleh tentera penceroboh Sulu. Ketika ini semua mata di Malaysia tertumpu padanya. Cabaran yang beliau pikul bukan calang-calang.       


Sepanjang aku berada di sana, Ismail adalah orang paling sibuk menangani masalah ini. Ada ketikanya aku melihat beliau betul-betul dalam kepenatan. Dari Subuh hingga ke tengah malam masih dalam uniform. Matanya lebam tak cukup tidur. Aku masih ingat, kenderaan yang beliau naiki adalah 'Ninja King' Toyota Land Cruiser berwarna putih. Setiap kali beliau keluar masuk dengan kereta itu, pasti akan ada sekumpulan anggota UTK siap dengan senjata automatik ditangan bagi mengawal keselamatan pergerakannya.

Seperti mana nyawa anak buahnya di Kampung Tanduo itu, begitulah 'nyawa' Ismail ketika itu. Bak telur di hujung tanduk. Bila-bila masa saja tentera penceroboh boleh menghantar peluru untuk menghancurkan tubuhnya kerana beliaulah yang mengetuai pasukan keselamatan negara pada waktu itu.

Ada satu perkara yang aku cukup salute pada beliau. Tidak mudah hilang fokus dan mengelabah. Ismail ternyata tenang walaupun pelbagai 'dugaan' yang terpaksa beliau hadapi ketika menangani insiden pencerobohan ini.

Di saat beliau perlu menghancurkan pergerakan tentera penceroboh, Ismail bekerja keras bagi menyakinkah rakyat Malaysia yang kita mampu menangani masalah ini dan paling penting, beliau perlu kuat untuk menyakinkan lebih 80,000 anak buahnya bahawa Sang Saka Biru akan terus berkibar megah walaupun darah menjadi taruhan!

Aku teringat kata-kata penulis H.G Wells;

" If we don't end war, war will end us  No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.