Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Thursday, July 9, 2015

NILAI RINGGIT MENJUNAM, MALAYSIA AKAN BANGKRAP? FAKTA PALING RINGKAS UNTUK JAWAB.

Akibat dari penurunan nilai ringgit, ramai rakyat Malaysia yang mula risau. Nilai ringgit jatuh ke tahap terendah dalam masa setahun


Ringgit berbanding USD. Dalam tempoh setahun, USD mendadak naik


Jom kongsi graf yang sama pertukaran matawang asing yang lain berbanding USD.

Matawang Euro berbanding USD, Juga USD naik mendadak

British Pound berbanding USD. Juga USD naik dalam setahun.

Matawang Rupiah juga menyusut berbanding USD.

Anda boleh semak sendiri di sini : http://www.x-rates.com/graph/

Sama tapi tak serupa. Matawang lain juga turun berbanding USD. Nak tahu kenapa? Cuba baca pendedahan dari Financial Times.


Baca seterusnya di sini : http://www.ft.com/intl/cms/s/0/1a923c4c-c727-11e4-9e34-00144feab7de.html#axzz3UAM5csO7

Pendek kata, matawang asing jatuh kerana pengukuhan nilai USD. Mungkin ada yang bertanya bagaimana pula dengan Singapura? Cuba lihat graf ini pula.Jadi kepada mana-mana pihak yang cuba nak spin nilai ringgit jatuh kerana 1MDB atau GST atau isu-isu lain yang dibawa oleh pembangkang, mungkin graf-graf di atas boleh digunakan untuk jawab tohmahan mereka.

*Kalau nak tahu kenapa jumlah hutang negara meningkat, mungkin boleh baca penjelasan rakan MyMassa di sini : http://kelateloni.blogspot.com/2015/03/definisi-baru-hutang-luar-malaysia.html

Credit : My Massa

1 comment :

Anonymous said...

AGLIBERAL/PDRM, baik TANGKAP cepat mana-mana ejen-ejen DALAMAN dari puak PENDATANG PENGGANAS-PENGGANAS KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRHOMO-tu!!

Dan apa hal si PENGGANAS gong eng-DAPBANGKAI tu pikiaq dia lebih BERKUASA dari DYMM YDPA sbg. KETUA AGAMA/NEGARA/ATM, serta K’jaan persekutuan termasuk YAB PM dan KDN/PDRM - sampai nak sewenangnya MEMBEKUkan aset 1MDB?!

Ini disyaki memang strategi KEPARAT puak PENDATANG PENGGANAS-PENGGANAS KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRHOMO-EJEN Barat/ZIONIS-PEROMPAK/PENJENAYAH- no 1 ni nak MENGHALANG mana-mana ajensi persekutuan beli tanah IMDB tu yang mahu menjaga KEPENTINGAN, TANAH dan HAK Bumiputera di sana, yang memang makin TERHAKIS! Maka aku syak, inilah antara sebab UTAMA kenapa depa beriya nak MENJATUHkan IMDB dan YAB PM Islam/Melayu kita serta LEGASI-amat-GEMILANG bapa beliau, iaitu BAPA KEMERDEKAAN/BAPA PEMBANGUNAN BUMIPUTERA-no-1, Allahyarham YAB PM Tun Abdul Razak Hussein TERCINTA kita!!

Kita sepatutnya JANGAN asyik DEFENSIF - tetapi pemimpin-pemimpin Islam/Melayu juga mesti asyik SERANG ("ATTACK")! Itulah strategi perang memanjang Barat/Zionis dan EJEN-EJEN depa dari puak si PENGGANAS ANTI-ISLAM/Melayu dari puaka PENGGANAS-PENGGANAS KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRHOMO, sampaikan Dunia Islam yg. amat kaya minyak/gas- Thorium/Uranium (utk. pembuatan senjata NUKLEAR) boleh diJAJAH sewenangnya!

Nek Tempoyak.

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.