Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Saturday, March 21, 2015

PKR Akhirnya Buat Keputusan Tidak Sokong Hudud dibawa PAS

SATURDAY, MARCH 21, 2015

Parti majoriti Islam, PKR hari ini mengisytiharkan tidak akan menyokong cadangan Rang Undang-Undang (RUU) Persendirian mengenai kuasa mahkamah Syariah yang akan dibawa Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang ke Parlimen berhubung pelaksanaan hudud di Kelantan.

Pemimpin tertinggi parti itu membuat ketetapan tidak boleh menyokong RUU tersebut, susulan mesyuarat Biro Politik PKR semalam, berdasarkan 2 pertimbangan.

"Pertama, kami tidak dimaklumkan tentang isi kandungan RUU Persendirian tersebut. Ia dicadangkan secara “unilateral” tanpa pemberitahuan kepada rakan-rakan parti komponen Pakatan Rakyat (PR) dan bercanggah dengan keputusan Mesyuarat Majlis Pimpinan PR pada 8 Februari, 2015.

"Kedua, sekiranya RUU Persendirian tersebut berkaitan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II Kelantan, PKR tetap dengan pendirian asal, iaitu tidak menyokong berdasarkan prinsip Fiqh Al-Awlawiyyat, Maslahat Ummah dan Maqasid Syariah," kata PKR dalam satu kenyataan hari ini.

Ia ditandatangani semua 7 pimpinan tertinggi PKR diketuai presiden parti Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
RUU itu ialah lanjutan daripada Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan yang meluluskan Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan 1993 (pindaan 2015) atau hukum hudud yang dibentangkan Rabu lalu.

No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.