Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Thursday, November 12, 2015

Majlis Tembakau Negara Desak Timbalan Menteri Kesihatan Letak Jawatan Kerana Kritik Perang Ke Atas Penjual Vape!!!

Nampaknya, isu VAPE dan VAPOR masih lagi menjadi perkara besar di negara ini. Ada yang menyokong, dan tidak kurang pula yang mengeji tindakan Kementerian Kesihatan cuba meregulasikan industri yang kalau dibiarkan, bakal menggugat perolehan syarikat-syarikat rokok besar di negara ini.

Barangkali kerana itulah, Presiden Majlis Kawalan Tembakau Malaysia (MCTC), Molly Cheah, mendesak Timbalan Menteri Kesihatan, Hilmi Yahya agar meletak jawatan kerana mengkritik tindakan ke atas peniaga vape.

Timbalan Menteri Kesihatan itu berkata, tindakan menyerbu dan merampas ke atas para peniaga rokok elektronik itu terlalu drastik.

Kata Molly, kenyataan Hilmi itu tidak sepatutnya dikeluarkan oleh seorang Timbalan Menteri Kesihatan. Justeru, dia perlu meletak jawatan.

"Siapa lagi yang dipertanggungjawabkan tenang kesihatan awam kalau bukan Kementerian Kesihatan," katanya. "Penyitaan ini adalah berdasarkan undang-undang sedia ada."

Menurut Molly lagi, MCTC menyokong penuh pengharaman vape dan mendesak Kementerian Kesihatan agar meneruskan usaha memerangi rokok elektrik tersebut sehingga pengharaman sepenuhnya dikuatkuasakan.

Sungguh menarik apabila Presiden kepada pertubuhan yang mengawal PENYEBAB PENYAKIT UTAMA DUNIA, menghentam saingan rokok, malah mendesak agar pengharaman dibuat semata-mata untuk memastikan industri rokok tidak disaingi dan keuntungan besar daripada penjualan rokok dikecilkan.

Beria-ia benar Molly Cheah mahu vape diharamkan dan bercakap tentang kesan kesihatan daripada amalan vape, tetapi langsung tidak menyentuh tentang bahaya rokok dan tembakau kepada kesihatan manusia.

Mengapa tidak mendesak kerajaan turut sama mengharamkan rokok sepertimana kerajaan diharapkan akan mengharamkan vape?

Atau rokok perlu dibeli daripada farmasi dengan ahli farmasinya perlu berlesen dan diberikan nasihat panjang lebar tentang kesan-kesan sampingan daripada perbuatan merokok?

Mengapa hanya vape?

Molly Cheah bercakap tentang industri dankeuntungan... rokok tu, bukan industri dan bukan keuntungan ke?

Kalau bukan kerana keuntungan, mahukah Molly Cheah bercakap tentang bahaya vape tetapi diam tidak mengulas apa-apa tentang bahaya rokok dan tembakau? Seterusnya

1 comment :

Anonymous said...

T'kasih MPA atas artikel BERNAS ini - aku dah tersilap; rupanya ada UDANG di sebalik BATU kenapa industri ROKOK & TEMBAKAU amat BENCI Vape!

Kalau VAPE-tak-dak-NIKOTIN, aku SETUJU dibiaqkan; baru PADAN MUKA insdustri ROKOK & TEMBAKAU tu! Majlis TembakauHIPOKRIT BANGSAT ni pi MAMPOS; sewenangnya nak PAKSA Timbalan Menteri Kesihatan BUMIPUTERA Islam/Melayu kita sewenangnya letak jawatan!

Tak habis-habis puak RASIS ni ingat PEMIMPIN Bumiputera Islam/Melayu KULI depa; baik PI MAMPOS ekoq-ekoq BANGKAI BABI kat JAMBAN TERORIS-TERORIS PENDATANG KAPIRDAJAL PKRHOMO/DAPBANGKAI-SIAL-si-PORNORASIS- EJEN/KULI- CIA-NATO/ZIONIS-SOROS-MOSSAD/FREEMASON-PEROMPAK/PENJENAYAH/PERASUAH- no 1!

Nek Tempoyak.

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.