Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Tuesday, January 30, 2018

Pengarah JPS Antara 3 Ditahan SPRM, Akaun 2.9 Juta Disita

KUALA LUMPUR: Pengarah Jabatan Pengairan dan Saliran antara 3 individu ditahan hari ini dan akaun bank berjumlah RM2.9 juta disita bagi membantu siasatan kes rasuah dan salah guna kuasa.

Menurut sumber Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), pengarah berumur 60 tahun itu dan 2 pemilik 2 syarikat berumur 39 dan 50 tahun itu ditahan di sebuah pejabat SPRM.

Katanya, SPRM turut merampas wang tunai hampir RM900,000 di rumah seorang pemilik syarikat yang ditahan.

“Pengarah itu disyaki menerima wang rasuah sebanyak 10% bagi setiap projek yang dianugerahkan JPS di sebuah negeri kepada kontraktor-kontraktor dilantik sejak 2014 hingga 2017.

“Dua individu yang merupakan pemilik syarikat dipercayai bersubahat dengan pengarah tersebut.

“Dia (pengarah) juga didapati menjalani kehidupan mewah hasil wang rasuah yang diterima daripada kontraktor-kontraktor sejak 2014.

“Difahamkan, siasatan juga mendapati pengarah itu memindahkan sejumlah wang rasuahnya ke beberapa akaunnya dan saudara-maranya,” kata sumber itu.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Azam Baki ketika dihubungi mengesahkan penahanan semua suspek bagi membantu siasatan.

“Siasatan dimulakan selepas SPRM menerima laporan berhubung dakwaan perbuatan pengarah tersebut.

“Siasatan masih di peringkat awal dan pasukan penyiasat kini dalam proses meneliti dokumen yang dirampas bagi membantu siasatan,” kata Azam.

Ketiga-tiga suspek yang ditahan akan direman esok bagi membantu siasatan.

Kes itu disiasat mengikut Seksyen17(a) dan Seksyen 23 Akta SPRM  serta Seksyen 4(1) Akta Pencegahan Wang Haram , Pencegahan Pembiayaan Keganasan  dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001.

Sumber

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.