Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Tuesday, August 18, 2015

KENYATAAN MEDIA ARUL KANDA MENEMPELAK TONY PHUA SEBAGAI MONYET

Image result for arul kanda


Kenyataan Media oleh Arul Kanda, Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan, 1MDB Dikeluarkan pada 17 Ogos 2015
Untuk siaran segera

Tindakan Nakal Tony Pua

Kami merujuk kepada kenyataan media hari ini oleh YB Tony Pua, berhubung cabaran remeh ("chicken challenge") yang dikeluarkan semalam.

Kami mengambil maklum bahawa pada hari ini, YB Tony Pua merujuk kepada dirinya sebagai seekor "monyet". 1MDB merasa gembira YB Tony Pua menjadi pengkritik tegar kami ("monkey on our back") dan bukan seorang yang "tidak melihat, mendengar atau bercakap tentang kejahatan".

Penelitian dan persoalan yang ditimbulkan oleh YB Tony Pua di khalayak umum adalah penting untuk menentukan kebenaran. Oleh itu, walaupun beliau sering mengulangi tuduhan-tuduhan yang tidak dibuktikan dan dikitar serta diguna semula, di bawah ini kami berkongsi penjelasan-penjelasan yang telah dikeluarkan sebelum ini oleh 1MDB, berkenaan perkara-perkara yang ditimbulkan sekali lagi hari ini oleh YB Tony Pua:


Dialog
Pada 16 Januari 2015, Arul Kanda, dengan niat yang baik, telah membuat tawaran untuk berbicara dengan YB Tony Pua bagi berkongsi fakta mengenai 1MDB. Walau bagaimanapun, seperti yang dibuktikan oleh tindakan YB Tony Pua selepas itu sehingga kini, jelas bahawa beliau tidak berminat untuk mengetahui perkara sebenar. Sebaliknya, sasaran beliau ialah untuk mendapatkan markah politik, memandang remeh siasatan yang sedang berjalan dan memberikan impak negatif kepada pelan rasionalisasi 1MDB.

Siasatan Yang Sedang Berjalan
YB Tony Pua silap apabila mengatakan bahawa "tiada siapa lagi yang tinggal untuk menyiasat syarikat tersebut". Beliau dengan sewenang-wenangnya telah lupa untuk menekankan bahawa pihak berkuasa seperti Peguam Negara, Ketua Audit Negara, PDRM, BNM, SPRM dan PAC semuanya sedang menjalankan siasatan ke atas 1MDB dengan menyeluruh, profesional dan bebas.

Unit Dana
Pada 30 Jun 2015, 1MDB telah berkongsi fakta-fakta berikut:
• Lanjutan daripada aturan usahasama pada 2009, 1MDB telah melaburkan AS$1.83 bilion tunai dalam nota murabaha yang dikeluarkan oleh JV Co, syarikat yang pada ketika itu merupakan 100% hakmilik PetroSaudi berikutan penamatan usahasama tersebut pada Mac 2010.
• Pada Jun 2012, keseluruhan jumlah ini telah dibayar semula melalui penukaran kepada saham PetroSaudi Oil Services Limited pada nilai AS$2.22 bilion. • Seterusnya, pada September 2012, 1MDB telah menjual saham-sahamnya dalam PetroSaudi Oil Services Limited pada AS$2.318 bilion dan menerima unit dana dalam dana yang didaftarkan di Cayman. Unit-unit dana ini dimiliki oleh 1MDB melalui anak syarikat milik penuhnya, iaitu Brazen Sky, dan dipegang melalui BSI Bank Singapura sebagai penjaga.
• Kesimpulannya, 1MDB melabur sejumlah AS$1.83 bilion dengan PetroSaudi dalam nota murabaha, dan akhirnya menerima AS$2.318 bilion dalam unit dana, yang merupakan kenaikan sebanyak AS$488 juta dalam jangka masa tersebut.
• Penilaian unit-unit dana tersebut telah dibuat oleh pentadbir dana dan telah diperjelaskan dalam penyata kewangan diaudit 1MDB.

Maklumat lanjut berkenaan perkara di atas boleh diperolehi dalam nota penyata kewangan 1MDB. Oleh itu, bertentangan dengan dakwaan Tony Pua, 1MDB telah dengan jelasnya memberi maklumat terperinci berkenaan perkara ini – seperti di atas – dalam beberapa situasi.

Tindakan nakal YB Tony Pua seperti ini tidak memberi faedah kepada mana-mana pihak. Malaysia bukanlah sebuah hutan belantara – kita mempunyai proses wajar, prosedur dan undang-undang yang harus dipatuhi. Oleh itu, pihak berkuasa perlu diberikan ruang untuk meneruskan siasatan mereka.


1MDB kini memberi sepenuh tumpuan kepada pelaksanaan pelan rasionalisasi kami untuk menstabilkan syarikat dan mengurangkan beban hutang ke tahap yang mampan. Berilah ruang untuk kami menjalankan tugas kami. 


Credit

No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.