Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Sunday, August 9, 2015

Ramai Yang Tidak Tahu Di India Juga Ada Tembok Besar Seperti Di China
Ini adalah tembok yang kedua terbesar di dunia ini. Sesetengah memanggilnya dengan nama kubu mengelilingi - "Kumbhalgarh". Lain-lain hanya merujuk kepada ia sebagai Tembok Besar India.  Namun, ia masih kurang dikenali di luar nagara lain.

Kumbhalgarh adalah kubu besar dan hampir kebal terletak di bahagian atas Aravali Hills di tengah-tengah hutan menjadi kawasan perlindungan hidupan liar. Dibina oleh Rana Kumbha dalam abad ke-15, lokasi yang unik dan kehebatan menjadikan ia mesti dilawat tempat di bahagian Rajasthan. 

Adalah dipercayai bahawa Rana Kumbha membina kira-kira 32 kubu semasa pemerintahannya, yang mana Kumbhalgarh adalah yang terbesar dan paling rumit. Kubu ini dimasukkan dalam senarai UNESCO Tapak Warisan Dunia pada bulan Jun, 2013 bersama-sama dengan lima kubu bukit lain Rajasthan.

Lokasi: kubu ini terletak kira-kira 82 kilometer di barat laut bandar Udaipur di daerah Rajsamand, Rajasthan. Jain Temple yang terkenal di Ranakpur yang kira-kira 45 kilometer dari kubu ini melalui jalan raya.


Cara terbaik untuk melawat kubu ini adalah dengan mengambil lawatan hari dari Udaipur bersama-sama dengan Kuil Ranakpur Jain. Terdapat banyak pengusaha pelancongan di Udaipur menawarkan perkhidmatan pelancongan tunggal hari ini.No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.