Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Monday, March 4, 2013

MAKLUMAT PERISIK DEDAHKAN 3 DALANG DI SEBALIK PENCEROBOHAN DI #LahadDatuDi bawah adalah laporan Inquirer News yang pasti akan mengejutkan kita semua tentang kronologi dan kaitan percerobohan Lahad Datu dengan pakatan pembangkang.

Secara ringkasnya, Inquirer News mendedahkan wujudnya kumpulan ketiga iaitu pembangkang Malaysia politik, yang sedang bersiap sedia untuk pilihan raya umum yang mungkin akan dipanggil sebelum Jun.

Pegawai perisikan Filipina berkata bahawa salah seorang ahli pembangkang politik Malaysia yang telah bertanding bagi jawatan di Sabah.

Rupa-rupanya, ahli politik ini adalah salah seorang dari orang-orang yang bercakap dengan Kirams. Beliau didakwa mewakili parti pembangkang yang menyokong Kirams membuat tuntutan ke atas negeri  Sabah.

Malah, satu laporan The Philippine Star minggu lepas telah mendedahkan percerobohan di Sabah ini adalah sabotaj kepada usaha rundingan damai kerajaan Aguino dan mengaitkannya dengan nama-nama Cojuangco, Tingting, Moro National Liberation Front (MNLF), Nur Misuari dan Norbeto Gonzales, bekas penasihat keselamatan negara Filipina.

Portal ABS.CBN juga mengulangi kenyataan wujudnya 3 kumpulan yang memperalatkan tunutan Kirams untuk kepentingan masing-masing. Kumpulan pertama ialah mereka yang ada kepentingan kewangan, kedua ialah kumpulan yang anti-Aquino dan ketiga ialah parti pembangkang Malaysia.


Maka, jika merujuk kepada kenyataan Inquirer News, Portal ABS.CBN dan The Philippine Star, adalah amat mustahil isu pencerobohan di Lahad Datu didalangi oleh UMNO dan BN seperti yang dibohongi oleh kepimpinan pembangkang.

Malah, kenyataan pemimpin pembangkang yang begitu cepat menyalahkan parti lawan dilihat sebagai satu tindakan terdesak untuk mengalih perhatian rakyat daripada isu yang sebenarnya berlaku.

Bagaimana pun, MiM berharap agar Anwar Ibrahim tampil ke hadapan untuk menjawab isu ini bagi menggelak spekulasi dan sebagainya.

Untuk mengetahui lebih lanjut, sila baca terjemahan artikel Inquirer News yang boleh menyebabkan Anwar Ibrahim dan pembangkang berasa gelisah dan panik :
Sama ada waris kesultanan Sulu bertindak sendiri untuk menuntut Sabah atau telah dihasut oleh kuasa luar untuk berbuat demikian, satu perkara yang pasti, menurut sumber-sumber perisikan kerajaan: Ia adalah perniagaan yang terbukti terlalu besar bagi waris untuk mengendalikan pada mereka sendiri.


Sumber itu juga percaya bahawa dalam mesyuarat mereka pada November tahun lepas, yang Kirams memutuskan untuk "menuntut Sabah atau sekurang-kurangnya meminta untuk pampasan satu untuk Sabah yang setimpal ke hari ini nilai-tanah itu, dan untuk keluarga diraja diberikan pengiktirafan yang sewajarnya oleh Malaysia " 
Sama ada waris kesultanan Sulu bertindak sendiri untuk menuntut Sabah atau telah dihasut oleh kuasa luar untuk berbuat demikian, satu perkara yang pasti, menurut sumber-sumber perisikan kerajaan: Ia adalah perniagaan yang terbukti terlalu besar bagi waris untuk mengendalikan pada mereka sendiri.

Sumber-sumber berkata bahawa dasar kerajaan Filipina di Sabah adalah untuk memastikan ia dalam back burner.

Tetapi nampaknya "sesetengah orang" mahu menolak ia ke hadapan sekarang. Dan mengapa sekarang, pada masa ini, adalah salah satu daripada perisikan kerajaan soalan mengkaji.

Sumber-sumber konsisten menyebut tiga kumpulan yang muncul telah mengambil kesempatan daripada keputusan Kirams untuk meneruskan tuntutannya Sabah mereka.

"Ini adalah kumpulan yang mahu menaiki mengejar Kirams 'dengan kepentingan mereka sendiri dalam fikiran," kata salah satu sumber berkata.


 Sumber lain menambah: "Terdapat banyak yang boleh mendapat manfaat daripada ini, bukan sahaja di Filipina tetapi di Malaysia serta."
Ini "faktor-faktor luaran," sebagai sumber bertanya menyifatkan kumpulan, satu puak kecil yang ada di dalamnya untuk wang, sebuah kumpulan anti-pentadbiran Aquino, dan parti politik pembangkang Malaysia.

"The Kirams merancang untuk meneruskan tuntutan mereka seawal tahun lepas. Tetapi mereka pergi ke Lahad Datu juga pada hasutan itu daripada kumpulan-kumpulan ini, "pegawai perisikan berkata.

Kumpulan kecil didakwa mendorong para Kirams untuk meminta kerajaan Malaysia agar membayar sewa yang lebih tinggi untuk Sabah. Jika Malaysia menerimanya, kumpulan kecil ini didakwa akan mendapat habuan kerana peningkatan itu.
Kumpulan anti-pentadbiran itu semata-mata mahu menjatuhkan Presiden Aquino dan menggunakan proses perdamaian sebagai punca rasa tidak puas hati untuk Kirams.

"Semua orang-orang yang tidak suka P-Noy (nama samaran Presiden) telah bergabung. Ini adalah satu cara untuk benar-benar menguji bagaimana pentadbiran ini akan bertindak balas (seperti isu ini). Apa sahaja yang berlaku di Malaysia, akan ada tindak balas kepada kami, "kata satu sumber.

"Dalam erti kata lain, sesiapa yang mahu mengganggu proses damai atau menguntungkan Presiden Aquino, telah memenangi," tambah sumber.

Kumpulan ketiga didakwa pembangkang Malaysia politik, yang sedang bersiap sedia untuk pilihan raya umum yang mungkin akan dipanggil sebelum Jun.

Pegawai perisikan berkata bahawa salah seorang ahli pembangkang politik Malaysia yang bersekutu dengan Anwar Ibrahim telah bertanding bagi jawatan di Sabah.

"Rupa-rupanya, ahli politik ini adalah salah seorang dari orang-orang yang bercakap dengan Kirams. Beliau didakwa memberi sokongan pembangkang kepada Kirams untuk menuntut negeri Sabah" kata sumber itu. 

Mesyuarat November

Sumber itu juga percaya bahawa dalam mesyuarat mereka pada November tahun lepas, yang Kirams memutuskan untuk "menuntut Sabah atau sekurang-kurangnya meminta untuk pampasan satu untuk Sabah yang setimpal ke hari ini nilai-tanah itu, dan untuk keluarga diraja diberikan pengiktirafan yang sewajarnya oleh Malaysia "

Tetapi ia menjadi Tausug yang menjaga Sultan Jamalul Kiram III, keluarga beliau, dan subjek mereka berdegil menekan tuntutan baru mereka ke Sabah, walaupun ingkar kepada Presiden Aquino, kata salah satu sumber bertanya.

"Ini adalah pendirian yang terakhir Sultan Jamalul. Sebagai Tausug, mereka sudah berkata putus mereka, mereka akan meneruskan tuntutan mereka. Ini kini melakukan atau mati bagi mereka hanya untuk menjaga perkataan mereka kehormatan, "sumber, pegawai kanan tentera, memberitahu Inquirer.

Tetapi bagi pentadbir keselamatan lain menganalisis peristiwa tiga minggu yang lalu, Kirams tampak agak edgy of late.

"Mereka keliru. Kerajaan berharap bahawa kita boleh membeli lebih banyak masa, mencari satu cara diplomatik keluar, "sumber berkata, merujuk kepada usaha kerajaan untuk membantu menyelesaikan yang kebuntuan antara pasukan keselamatan Malaysia dan sebuah kumpulan bersenjata yang diketuai oleh saudara, Jamalul ini Agbimuddin Kiram, dalam Tanduao kampung di pekan Lahad Datu kini dalam minggu ketiga.

Perpaduan Kiram

Sumber The Inquirer dari pertubuhan diplomatik dan pertahanan. Mereka meminta untuk tidak disebutkan namanya kerana mereka tidak dibenarkan untuk bercakap kepada wartawan mengenai analisis mereka tentang perkembangan apa yang dikatakan sebagai perjalanan pulang Kirams ke Sabah.

Sumber itu berkata Kirams memutuskan untuk bersatu kerana mereka merasakan ditinggalkan daripada rundingan damai antara pentadbiran Aquino dan Barisan Pembebasan Islam Moro, yang menandatangani perjanjian damai premilinary Oktober lepas.

Menarik perhatian kerajaan

"Kirams mahu mendapatkan perhatian kerajaan Filipina," kata sumber itu.

"Selama bertahun-tahun, keluarga merasakan mereka telah dieksploitasi dalam politik. Sultan Jamalul telah mendorong untuk bertanding senator pada tahun 2010 tetapi dia kalah. Kemudian surat mereka kepada Presiden Aquino (pada tahun 2010 sebelum beliau memegang jawatan) didapati hilang, "kata sumber itu.

Kata sumber itu Kirams dan pengikut mereka "memikirkan butiran rancangan untuk pergi ke Lahad Datu" pada akhir Januari tahun ini.

"Pada bulan Februari, satu kumpulan kecil pengikut Kirams keluar menuju ke Lahad Datu, diikuti oleh Agbimuddin Raja Muda," kata sumber itu.

Anggaran 70 senjata api kini di tangan kumpulan berkurung di dalam Tanduao dimiliki oleh penduduk di Lahad Datu, Tausug dan Badjao memiliki kad pengenalan Malaysia, kata sumber itu.

Pasukan keselamatan Malaysia telah mengepung kumpulan Agbimuddin tetapi menangguh tindakan, dengan tempoh tangguh untuk kumpulan untuk meninggalkan telah dilanjutkan tiga kali dan keempat yang diminta oleh kerajaan Filipina.

Berhati-hati rakyat Malaysia

Kata sumber tentera berkata kebuntuan berterusan kerana pihak Malaysia lebih berhati-hati di dalam berurusan dengan kumpulan Agbimmudin.

"Mereka semua umat Islam dan mereka tahu bahawa jika ada keganasan, ia akan berterusan untuk selama-lamanya. Terdapat 800,000 Filipina di Sabah. Ia akan menjadi satu masalah yang besar di Sabah jika keganasan meletus. Pasukan keselamatan Malaysia mungkin berakhir berurusan dengan gerila atau Rido, "kata sumber itu, menggunakan istilah Islam untuk puak perang.

Di bawah adalah artikel asal Inquirer News untuk perbandingan terjemahan : 
Gov't Intel Eyes 3 Groups Abetting Sulu Sultan Claim

Whether the heirs of the sultanate of Sulu acted on their own to reclaim Sabah or were instigated by an external force to do so, one thing is certain, according to government intelligence sources: It was a business that proved too big for the heirs to handle on their own.

The sources said that the Philippine government’s policy on Sabah is to keep it in the back burner.
But apparently “some people” want to push it forward now. And why now, at this time, is one of the questions government intelligence is looking into.

The sources consistently mentioned three groups that appear to have taken advantage of the decision of the Kirams to pursue their Sabah claim.

“These are groups that wanted to ride on the Kirams’ pursuit with their own interests in mind,” one of the sources said.

Another source added: “There are a lot who can gain from this, not just in the Philippines but in Malaysia as well.”

These “external factors,” as an Inquirer source described the groups, are one small faction that is in it for the money, an anti-Aquino administration group, and the Malaysian political opposition.

“The Kirams planned to pursue their claim as early as last year. But they went to Lahad Datu also on the instigation of these groups,” the intelligence officer said.

The small group supposedly goaded the Kirams to ask Malaysia for a higher rent on Sabah. If Malaysia gives in, this small group would allegedly have a share of the increase.The anti-administration group simply wants to discredit President Aquino and is using the peace process as a cause of disenchantment for the Kirams.

“All those who do not like P-Noy (the President’s nickname) have joined forces. This is one way to really test how this administration will react (to such an issue). Whatever happens in Malaysia, there will be a backlash on us,” one source said.

“In a way, whoever wants to disrupt the peace process or the gains of President Aquino has already won,” the source added.

The third group is allegedly the Malaysian political opposition, which is gearing up for general elections that may be called before June.

The intelligence officer said that one member of the Malaysian political opposition allied with Anwar Ibrahim was running for a post in Sabah.

“Apparently, this politician was one of those who spoke with the Kirams. He supposedly gave the opposition’s support to the Kirams’ claim to Sabah,” the source said.


November meeting

The source also believed that in their meeting in November last year, the Kirams decided to “reclaim Sabah or at least ask for a compensation for Sabah that is commensurate to the land’s value today, and for the royal family to be given due recognition by Malaysia.”

But it is being Tausug that is keeping Sultan Jamalul Kiram III, his family, and their subjects stubbornly pressing their renewed claim to Sabah, even to the extent of defying President Aquino, one of the Inquirer sources said.

“This is the last stand of Sultan Jamalul. Being Tausug, they already gave their word they would pursue their claim. This is now do or die for them just to keep their word of honor,” the source, a senior military officer, told the Inquirer.

But for another security administrator analyzing the events of the past three weeks, the Kirams appear to be quite edgy of late.

“They are confused. The government is hopeful that we can buy more time, find a diplomatic way out,” the source said, referring to the government’s efforts to help settle the standoff between Malaysian security forces and an armed group led by Jamalul’s brother, Agbimuddin Kiram, in Tanduao village in Lahad Datu town now in its third week.Kiram unity

The Inquirer’s sources are from the diplomatic and defense establishments. They asked not to be named as they were not authorized to speak to journalists about their analysis of developments in the so-called journey home to Sabah of the Kirams.

The source said the Kirams decided to unite because they felt left out of the peace negotiations between the Aquino administration and the Moro Islamic Liberation Front, which signed a premilinary peace deal last October.

Calling gov’t attention

“The Kirams wanted to get the attention of the Philippine government,” the source said.

“For so many years, the family felt they have been exploited in politics. Sultan Jamalul was goaded to run for senator in 2010 but he lost. Then their letter to President Aquino (in 2010 before he assumed office) got lost,” the source said.

The source said the Kirams and their followers “conceived the details of the plan to go to Lahad Datu” in late January this year.

“In February, a small group of the Kirams’ followers left for Lahad Datu, followed by Raja Muda Agbimuddin,” the source said.

The estimated 70 firearms now in the hands of the group holed up in Tanduao are owned by residents in Lahad Datu, Tausug and Badjao holding Malaysian identification cards, the source said.

Malaysian security forces have encircled Agbimuddin’s group but are holding action, with the grace period for the group to leave having been extended three times and a fourth being requested by the Philippine government.

Malaysians careful

The Inquirer’s military source said the impasse continues because the Malaysians are extra careful in dealing with Agbimmudin’s group.

“They are all Muslims and they know that if there is violence, it would go on forever. There are 800,000 Filipinos in Sabah. It would be a huge problem in Sabah if violence erupts. The Malaysian security forces may end up dealing with guerrillas or a rido,” the source said, using a Muslim term for clan war. -Inquirer News

sumber : MiM

No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.