Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Monday, February 2, 2015

KEMPEN TURUN HARGA BARANG SEMAKIN VIRAL DAN PANAS !! #turunhargabarang

Sekarang ini rakyat telah bangkit menyuarakan tuntutan kepada agar pihak peniaga menurunkan harga barang disebabkan harga minyak yang telah turun. Sebelum ini pihak peniaga memberi alasan harga barang dinaikkan disebabkan oleh harga minyak naik.


Tetapi sekarang, harga minyak telah turun 2 kali tetapi rakyat dapati pihak peniaga begitu liat untuk menurunkan harga barang. Yang lebih meluatnya ialah terdapat suara-suara sumbang pro-BN yang bersekongkol dengan lawan politik mereka, parti DAP apabila DS Ismail Sabri bertegas agar pihak peniaga menurunkan harga barang.

Mereka masih mahu menafikan dominasi peniaga kaum Cina di dalam bidang peniagaan padahal rakyat pun tahu situasi dan realiti ini. Yang terbaru ialah penjelasan Ismail Sabri mengenai saranan beliau kepada pihak peniaga.

Anda baca :
Penjelasan Datuk Seri Ismail Sabri mengenai status di FB semalam:
"Ya.. statement itu bukan ditujukan kepada semua kaum Cina tetapi kepada pemborong dan peniaga Cina yg masih tidak mahu menurunkan harga walaupun harga minyak sudah turun. Sewaktu kenaikan harga minyak mereka gunakan alasan... seolah-olah sengaja dilakukan bagi wujudkan kemarahan kepada kerajaan.Bagi saya pengguna tidak harus mengharapkan kepada kerajaan semata-mata untuk lindungi diri mereka dari kenaikan harga tapi perlu gunakan kuasa mereka sebagai pengguna untuk turunkan harga spt boikot dan sebagainya.
"Pengguna majoriti manakala peniaga adalah minoriti.. tentu kuasa majoriti mampu mengatasi suara minoriti.
Tentang Melayu untuk boikot peniaga Cina ini saya respond kepada FB yg mana mereka marah-marah kepada peniaga-peniaga Cina yang degil tidak mahu turunkan harga.
"Jadi prinsipnya sama iaitu mereka yang majoriti dan gunakan kuasa majoriti dan tidak hanya merungut dan bercakap dalam FB semata-mata.
"Tindakan mana-mana peniaga yang tidak turunkan harga barangan selepas penurunan harga minyak yang begitu banyak, adalah seolah-olah satu sabotaj untuk menaikkan kemarahan rakyat kepada Kerajaan," katanya.
Rakyat perlu bangkit menekan pihak peniaga menurunkan harga barang yang dulunya dinaikkan kerana harga minyak naik.


Adalah sangat tidak adil apabila mereka mendapat keuntungan berganda dengan penurunan harga minyak. Cr

No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.