Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Monday, February 2, 2015

KP MCA DICABAR KEMPEN TURUNKAN HARGA BARANG BUKAN BERSEKONGKOL DAP ! @IsmailSabriMengapa KP MCA  meroyan dan sanggup  bersekongkol DAP bila  Menteri DS Ismail Sabri sentuh sikit   peniaga CINA yang degil enggan menurunkan harga barang setelah harga minyak kini serendah RM1.70 sen seliter ?

Beliau  bukan kata semua peniaga Cina  dan  menasihat   rakyat menggunakan hak sebagai kuasa pengguna memboikot peniaga yang dianggap pensabotak kepada kerajaan dan rakyat.

Apakah MCA dan konco-konconya begitu taksub dengan  perkataaan CINA hinggap jika disebut akan dilabel RASIS  ??

Apakah  KP MCA  ini  ada  berani   untuk mengetuai gerakan sokong kerajaan dan rakyat mendesak peniaga2  Cina turunkan harga barang dan bukannya bersekongkol dengan DAP ?

Adakah MCA mahu  bersama rakyat ataua   peniaga yang  dilihat degil untuk  menurunkan harga seperti mana mereka  naikkan harga ketika harga petrol naik ??

Jika MCA benar ikhlas dalam perjuangan kepentingan rakyat maka MCA khususnya Pemuda MCA juga harus mengambil pendekatan utk desak peniaga-peniaga Cina  untuk bersama2 turunkan harga barang demi kepentingan rakyat Malaysia .


Penjelasan Datuk Seri Ismail Sabri mengenai status di FB semalam:

"Ya.. statement itu bukan ditujukan kepada semua kaum Cina tetapi kepada pemborong dan peniaga Cina yg masih tidak mahu menurunkan harga walaupun harga minyak sudah turun. Sewaktu kenaikan harga minyak mereka gunakan alasan... seolah-olah sengaja dilakukan bagi wujudkan kemarahan kepada kerajaan.

Bagi saya pengguna tidak harus mengharapkan kepada kerajaan semata-mata untuk lindungi diri mereka dari kenaikan harga tapi perlu gunakan kuasa mereka sebagai pengguna untuk turunkan harga spt boikot dan sebagainya.


"Pengguna majoriti manakala peniaga adalah minoriti.. tentu kuasa majoriti mampu mengatasi suara minoriti.

Tentang Melayu untuk boikot peniaga Cina ini saya respond kepada FB yg mana mereka marah-marah kepada peniaga-peniaga Cina yang degil tidak mahu turunkan harga.

"Jadi prinsipnya sama iaitu mereka yang majoriti dan gunakan kuasa majoriti dan tidak hanya merungut dan bercakap dalam FB semata-mata.

"Tindakan mana-mana peniaga yang tidak turunkan harga barangan selepas penurunan harga minyak yang begitu banyak, adalah seolah-olah satu sabotaj untuk menaikkan kemarahan rakyat kepada Kerajaan," katanya. Cr

No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.