Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Monday, April 14, 2014

Mungkinkah Orang Melayu Akan Ucapkan Selamat Tinggal Pada Tanah Air Tercinta? Renung-Renungkan!

 

Jumlah mana yang teramai gagal sebagai pegundi? siapa yang masih khayal atau leka..?

Kajian menunjukkan ada lebih 60 kawasan campuran dengan undi minoriti Cina yang melebihi 20%, terutama di Kawasan pantai barat Semenanjung dan Johor. Dalam kawasan kawasan ini, sebarang perpecahan undi Melayu dan sokongan yang rendah dari kaum India, akan membahayakan kedudukan Barisan Nasional dan melunturkan kuasa Melayu yang sedia ada.

Anehnya, sungguhpun angka angka diatas mencerminkan keyakinan mereka yang tinggi kepada proses pilihanraya, masyarakat Cina sebaliknya telah menzahirkan sokongan yang kuat kepada perhimpunan bersih. Malah dalam satu tinjauan pendapat oleh pihak Merdeka Center ia menunjukkan hanya 19% daripada masyarakat tersebut yang yakin dengan proses pilihanraya.

Jadi, sementara masyarakat Melayu nampaknya masih lalai, Maysarakat Cina pula sudahpun ramai mendaftar dan bersiap sedia untuk turun beramai ramai memilih setiap kali dalam pru


Dengan sentimen masyarakat Cina yang wujud sekarang, agak jelas mereka masih kukuh dibelakang DAP terutama di Pulau Pinang, Perak, Selangor, Kuala Lumpur, Sarawak dan mungkin bertambah di Negeri Sembilan , Melaka , Pahang dan Johor. 

Seterusnya

No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.