Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Monday, May 18, 2015

Semalam Di Pulau Pinang. CAT Versi Joseph Lim Guan Eng - Semuanya Naik di Pulau Pinang!

May 18, 2015

Pentadbiran DAP di Pulau Pinang di bawah pemerintahan Joseph Lim Guan Eng sememangnya terkenal dengan pendekatan 'Competency, Accountability and Transparency (CAT)'. Jadi tidak hairanlah pelbagai caj yang tidak pernah ada di Pulau Mutiara itu sebelum ini diperkenalkan.

Contohnya adalah Caj Meja Kedai Makan/Restoran dan Caj Bilik Hotel. Tarif air domestik meningkat, tarif air perniagaan juga meningkat, cuma air hujan sahaja yang turun.

Kadar Cukai Pintu untuk Rumah Kos Rendah juga berlaku kenaikan oleh Majlis Perbandaran Seberang Prai (MPSP).

Kesian golongan berpendapatan rendah. Bayaran pengurusan pindah milik hartanah Pulau Pinang, bayaran pembiayaan semula bank dan pembekuan dan pencairan bayaran pindah milik transaksi hartanah meningkat sekitar 105 hingga 200%!

Kesian orang-orang Pulau Pinang kena mengahadapi kenaikan ini semua. Mungkin kenaikan ini adalah untuk menampung bayaran 'Undersea Tunnel Feasibility' yang berjumlah RM308 juta?

Cr : cts

No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.