Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Friday, June 28, 2013

Jonker Walk... Bukti Cina bersatu!

jonkerwalk

Jonker Street: Salib di Chinatown 2.0?


Blogger Mesin Taip Buruk turut memuat-naik gambar yang sama. Beliau juga berkata:
Dan Jonker Walk bukan sahaja dipertahankan oleh DAP, malahan MCA dan Gerakan, parti-parti yang dikuasai oleh orang Cina. Tidak cukup dengan itu, semua media berbahasa Cina dan dimiliki kaum itu, termasuk Malay Mail(akhbar Melayu yang kini dikuasai Cina).”


Nanti Umno dituduh punca kemalangan

Seringkali kita menyentuh soal kesatuan hati kaum Cina dalam mempertahankan sesuatu berkaitan dengan bangsa tersebut, waima kandang babi sekali pun. Dan isu Jonker Walk memberikan bukti sekali lagi bahawa orang Cina tanpa mengira fahaman politik, bersatu mempertahankan sesuatu milik mereka.

Apabila Idris Haron memutuskan laluan di Jonker Street dibuka semula kepada semua trafik, ramai orang Cina bangkit dan bertegang urat membantah tindakan kerajaan Melaka itu. Sebabnya Jonker Street yang setiap malam diadakan pasar malam dinamakan Jonker Walk, di mana 100 peratus peniaganya orang Cina.

Mereka tidak peduli jika penutupan laluan tersebut menyebabkan kesesakan lalu lintas di bandar Melaka meningkat. Mereka tidak peduli, asalnya mereka dapat berniaga. Dan Jonker Walk bukan sahaja dipertahankan oleh DAP, malahan MCA dan Gerakan, parti-parti yang dikuasai oleh orang Cina. Tidak cukup dengan itu, semua media berbahasa Cina dan dimiliki kaum itu, termasuk Malay Mail (akhbar Melayu yang kini dikuasai Cina). Itulah bukti penyatuan orang Cina.

Cubalah orang kita, orang Melayu dan Islam. Apakah akan bersatu hati mempertahankan hak kita? Minta maaflah... Itu tidak akan berlaku. Tengok sajalah isu berkaitan penghinaan raja-raja Melayu atau penghinaan terhadap Islam, Rasulullah. Hanya sebahagian orang Melayu/Islam sahaja bertempik membantahnya tetapi orang lain (kerana kepentingan politik) sebaliknya menyokong puak-puak yang menghina dengan 1001 alasan.

Isu kalimah Allah dan murtad. Apakah orang Pas bersatu hati dengan orang Melayu/Islam lain? Tak ada maknanya.... Sokong puak-puak ini adalah!

Sedarlah weih... Bersatulah kita!

Chinese discriminated and oppressed”

Meninjau sejenak pandangan Annie,Bitching about annoying people‘.
Annie telah memblog hari ini tentang kelompok-kelompok yang lebih sudu dari kuah:

DAP-supporting Chinese who are still bitching that they were being discriminated and oppressed after that Chinese tsunami stunt they pulled at GE13. The latest example is the Jonker Walk issue in Malacca. Honestly, I don’t think Datuk Idris Haron who looks a bit like a Japanese villain in a Chinese 1970s movie really give a shit about the protests of the Chinese over the issue.


Idris-HaronAfter all, the Chinese are still going to vote DAP en-bloc in the next general election. Well, what the heck, all these past five years while all efforts were being made to please their community, most Chinese had insisted that the Malays of Umno are bad people. Now, may as well they be real bad people.Bagi semua puas hatiNothing to lose, what. At least can see the Chinese sakit hati sikit. Hari itu they all sudah buat kita sakit hati, ini kali lah, kita pun buat mereka sakit hati juga.”

Maksud Annie ialah tiada apa-apa lagi untuk takut rugi kerana masyarakat Cina sudahpun begitu yakin bahawa Melayu Umno adalah orang jahat sejahat-jahatnya. Kalau sekian lama dituduh jahat, baik tunjuk jahat sahaja kepada golongan Cina dan bagi semua pihak puas hati.

Cuba anda baca kenyataan akhbar Guan Eng di bawah yang mendakwa Umno pelampau, main politik berdendam serta menzalimi kaum Cina yang tidak pernah bersalah apa-apa.

Bak seperti kata Annie, penyokong Cina DAP ini asyik merintih bahawa mereka ditindas dan dianiaya. Nampaknya mereka-mereka itu memang mahu serta meminta untuk ditindas dan dianiaya — lepas itu baru lah boleh dibuktikan bahawa apa yang sering dipercakapkan selama ini adalah gambaran yang sahih belaka.
***   ***   ***


Apa Kata Lim Guan Eng Dalam Isu ini

Kempen Selamatkan Jonker Walk

Kenyataan media  (27 Jun 2013)

Oleh Lim Guan Eng

Datuk Idris Haron bukan sahaja mesti membuktikan bahawa 1Malaysia masih bernyawa malah perlu menunjukkan bahawa beliau adalah Ketua Menteri Melaka untuk semua dan bukan sahaja penyokong BNdengan menarik balik arahan untuk membuka laluan trafik kerana ia akan menghancurkan karakter dan identiti laluan kebudayaan Jonker Walk.
.
Ketua Menteri Malaka Datuk Idris Haron telah mengejutkan bukan sahaja rakyat Malaysia biasa malah pemimpin dan penyokong BN sendiri dengan tindakan politik balas dendamyang akan memberi akibat buruk kepada sektor industri pelancongan Melaka serta memulakan politik ekstrimis dan membunuh konsep 1Malaysia Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Dengan membenarkan aliran trafik dibuka semula di Jonker Walk yang telah ditutup pada hujung minggu untuk 13 tahun yang lalu, Idris dengan jayanya menutup periuk nasi 300 pekedai di laluan kebudayaan Jonker Walk yang terkenal, dan mempamerkan warisan dan nilai pelancongan di Melaka.
.
Kedua-dua Menteri Pelancongan, Datuk Seri Nazri Abdul Aziz dan Ketua Pengarah Kementerian Pelancongan Datuk Mirza Mohammad Taiyab membantah tindakan Idris dengan mengatakan bahawa Jonker Walk adalah destinasi pelancongan utama di Melaka dan terlalu penting untuk ditutup kerana akan memberi kesan negatif terhadap pelancongan. Tiada justifikasi untuk menutup sebuah pusat tarikan pelancong, serta tapak kebudayaan dan warisan yang beroperasi dengan jayanya selama 13 tahun kecuali atas sebab balas dendam politik yang penuh emosi dan tidak rasional kerana BN kehilangan undi dan kerusi di Melaka dalam PRU yang lalu.
.
Cubaan Idris untuk meloloskan diri daripada krisis yang diciptanya sendiri dengan mengatakan bahawa para peniaga masih boleh beroperasi dengan keadaan Jonker Walk dibuka untuk lalulintas adalah sangat tidak bertanggungjawab dan tidak rasional kerana initidak mengambil kira keselamatan awam, termasuk peniaga dan pengunjungJelas sekali Idris tidak hanya enggan mendengar suara rakyat dan peniaga malah Menteri Pelancongannya sendiri serta pegawai senior pelancongan. Idris begitu bersungguh mahu memperlihatkan dirinya sebagai seorang hero ekstrimis supaya beliau dapat memperlihatkan prestasi yang baik dalam pemilihan Umno tahun ini.
.
Dengan kedegilannya untuk terus membuka Jonker Walk kepada trafik, Idris hanya sedang memudaratkan pelancongan Melaka ibarat membakar kelambu kerana marahkan nyamuk atau seperti meludah ke langit. Idris Haron bukan sahaja mesti membuktikan bahawa 1Malaysia masih bernyawa malah perlu menunjukkan bahawa beliau adalah Ketua Menteri Melaka untuk semua dan bukan sahaja penyokong BNdengan menarik balik arahan untuk membuka laluan trafik kerana ia akan menghancurkan karakter dan identiti laluan kebudayaan Jonker Walk.
.
Idris mesti mengambil nasihat Menteri Persekutuannya sendiri kerana jika tidak, beliau mestilah memikul tanggungjawab penuh di atas akibat daripada tindakan tersebut. DAP menyokong penuh tindakan para peniaga untuk terus beroperasi seperti mana yang telah mereka lakukan untuk 13 tahun lalu tanpa sebarang aduan daripada komuniti Melayu mahupun bukan Melayu.
.
Pemimpin dan wakil rakyat DAP di Melaka akan terus memantau perkembangan hujung minggu ini dan mempertimbangkan untuk berkempen menyelamatkan Jonker Walk dan melakukan protes terhadap politik balas dendam ke atas pengundi yang tidak bersalah oleh pihak BN.

No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.