Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Thursday, June 6, 2013

MENTERI KPDNKK BARU MASUK PROGRAM RAJA LAWAKDah kata dah...

Sesiapa juga yang jadi Menteri Pengguna, mereka tidak akan lepas lari daripada masalah mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang kemudiannya akan digunakan untuk MENYENANGKAN HATI AHLI-AHLI PERNIAGAAN CINA.

Hasan Malek adalah Menteri KPDNKK yang baru menggantikan Ismail Sabri. Namun, walaupun baru, ideanya tetap lama... idea yang diwarisi turun temurun daripada sesiapa sahaja yang bergelar Menteri Pengguna.

Sekarang ini kecohlah tentang pemborong-pemborong sedang menaikkan harga dan kemudian menyalahkan Kerajaan kononnya kerajaanlah yang menaikkan harga. Sentimen ini sedang dimainkan secara meluas oleh pemborong dan peruncit-peruncit yang rata-rata mereka adalah penyokong tegar DAP.

Anehnya, walaupun semua orang tahu bahawa kuasa pasaran sebenarnya terletak di tangan pemborong dan orang tengah di negara ini, masih ramai juga yang menyalahkan kerajaan dan pembeli. Fobia kononnya jikalau pemborong dan orang tengah mogok akan menyebabkan rakyat negara ini MAMPUS BERGELIMPANGAN KERANA KEBULUR kerapkali dimainkan dan didendangkan, sebelum akhirnya KERAJAAN MELUTUT DAN BERSUJUD DI KEPALA LUTUT PEMBORONG, menyebabkan para pengguna akhirnya menjadi mangsa dan perlu menyerap semua masalah.

Para pemborong yang cuba mengajar agar orang Melayu-Bumiputera di negara ini tidak meneruskan kempen terhadap barangan atau produk mahupun perkhidmatan bukan Melayu-Bumiputera, cuba menggunakan kekuatan mereka  dengan mengurangkan penawaran dan menaikkan harga di pasaran. Lebih menarik lagi mereka juga adalah pemborong dan pengedar produk Melayu-Bumiputera. Tidak cukup itu, mereka juga memiliki jumlah premis peruncitan yang terbanyak dan terbesar di Malaysia.

Sekaligus menjadikan mereka seperti bala tentera AS yang dilengkapi  pelbagai senjata canggih dan kemudahan peperangan dalam menentang suku kaum Afghanistan yang hanya bersenjatakan senjata api buatan sendiri yang tidak dipandu  laser mahupun komputer canggih.

Menteri berkata, untuk melakukan tekanan terhadap pemborong agar tidak memainkan harga, maka para pengguna perlulah memainkan peranan mereka. Namun setakat itu sahajalah memandangkan menteri yang sama jugalah yang mendesak agar BOIKOT yang dilakukan atas inisiatif blogger-blogger pro-Kerajaan, dihentikan kononnya tidak akan memajukan ekonomi negara.

Tidak pula kedengaran sebarang persediaan alternatif daripada KPDNKK sendiri bagaimana hendak mengatasi masalah kekurangan bekalan makanan atau pemaksaan ke atas penurunan harga seperti mewujudkan pemborong berkelompok yang tidak terikat dengan persatuan-persatuan pemborong sedia ada yang memang jelas, mereka adalah DAP.

Kawalselia pemasaran seperti yang dilakukan oleh FAMA pula tidak langsung dipertingkatkan, sebaliknya FAMA yang bergantung kepada pemborong dan orang tengah untuk memasarkan produk yang dibeli  oleh FAMA. Begitu juga dengan LKIM yang hanya bertindak menyelaras sedangkan pasaran ikan dan hasil laut pula telah dirompak, dijajah dan dijarah oleh puak lain.

Menteri boleh cakap apa-apa sahaja kerana mereka adalah menteri dan mereka tidak pernah mengalami sebarang kesulitan. Menteri boleh salahkan sesiapa sahaja selagi mana ada pihak yang menjanjikan sesuatu bagi menutup perkara sebenarnya.

Menteri KPDNKK tidak seharusnya BERKONSPIRASI dengan persatuan-persatuan pemborong yang kerja mereka tidak lain hanyalah menyusahkan rakyat. Sepatutnya Menteri bertindak secara adil, cekap dan pantas dengan mewujudkan pelan kontigensi bagi mengimbangi kewujudan serta kuasa persatuan-persatuan pemborong yang tidak berhati perut itu.

Malangnya, Menteri lebih banyak bercakap bagi pihak HARAMJADAH-HARAMJADAH itu!
1 comment :

malaysia tech blog said...

aku setuju sangat dengan artikel hang ni, apaka bangang menteri suruh boikot brg2 yg naik harga,dah kalau nanti2 beras,gula garam roti semua pemborong DAP naik harga takkan nak boikot jgn metekedarah semua benda tu...paling aku meluat dengan menteri2 tua bangka ni ialah bg saranan kt bloger minta henti kempen boikot produk cina...dah jadi terbalik kong kalikong pla,,aduhh..dah tu last sekali menteri2 ni hanya mampu beri amaran,pastu amaran,amaran,amaran amran,kononya amaran tegas...menteri melayu ni kebanyakkan bodo,sebab nak tunjuk kon on tak rasis, tapi aku puji LIM kit Siang,walau dia bapak rasis tapi dia jaga kepentingan kaum dia sebab tu dia kena rasis...tapi menteri kita buat apa...sedih sungguh dgn puak ni..maaf le terlebih bebel plak kat sini..

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.