Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Tuesday, June 11, 2013

Omar Ong (PEMANDU) letak keling tak layak jadi CEO FGV

CEO FGV keling tak layak dan penipu!!!

Majoriti BN di Jempol, kawasan banyak rancangan Felda merosot walaupun calun BN adalah Pengerusi Felda dan bekas MB yang popular, Tan Sri Isa Samad menentang penyanyi yang ada masaalah sikap dan sinar matahari sudah tenggelam.

Dari majoriti 12 ribu jatuh ke majoriti hampir 9 ribu atas sebab beberapa bekas pegawai Perbadanan Felda seperti Dato Zul yang tikam belakang usaha kerajaan nak senaraikan FGV.  Macam-macam fitnah bodoh seperti Isa gila kuasa dan untung dapat saham dilempar. Kalau Isa CEO Sime Darby, tawaran saham untuknya bukan 180,000 saham tapi 3,000,000 hoi!


 


Oleh yang demikian, perlu difahami pengundi Felda amat delicate sekali. Tak boleh silap ... boleh lari. Jangan buat silap tak mahu dengar nasihat dan amaran lalu jadi angkuh. Masaklah pada PRU14 kelak.

Ini ditimbulkan kerana pertukaran CEO dari Dato Sabri kepada seorang ahli Lembaga Pengarah FGV yang mewakili PEMANDU yang diatur dari belakang tabir oleh Omar Ong, Ethos dan konsultan Yahudi McKinsey and Company. 

Difahamkan Dato Sabri memang dah patut pencen pun kerana usia yang dah agak lanjut. Disamping itu, Isa Samad tidak berkenan lagi sejak Sabri ditangkap berbuat sesuatu yang tak berapa betul. Malas nak cakap pasal dia pun nak pencen.

Pasal nak sangat tukar CEO, wakil PEMANDU dalam Lembaga Pengarah FGV, Dr. Mohammed Emir Mavani Abdullah telah di letakkan sebagai  CEO sementara. Tanpa fikir panjang, Isa dicadangkan oleh pejabat PM untuk ambil terus Emir Mavani sebagai CEO. Baca Bigdogdotcom SINI

Masaalahnya bukan pasal Emir Mavani ini Hindu masuk Islam yang nama asalnya Pradeep Kumar    tetapi kerana kepakarannya pun bukan dalam perladangan tetapi dalam bidang petroleum dan tenaga. Dia hanya salah seorang dari yang terlibat dalam NKEA bahagian oil and gas.

Satu lagi bab, lab-lab yang dibuat oleh dia dan PEMANDU bukan lab yang sebenar di mana pandangan dan syor mereka terlibat dikumpulkan dan diambilkira. Sebenar mereka hanya diguna untuk menjustifikasi syor-syor McKinsey dan agenda Omar Ong si Cina menyamar sebagai Melayu Liberal (atau dipanggil juga Melayu Baru). Langsung tak dipeduli syor-syor yang ratusan ide dari pengamal dalam industeri.

Bab ketiga pula adalah sebab EMir Mavani ini PENIPU. Dia kata dia ada Phd tapi Universiti yang dikatakan tidak wujud langsung. Baca Bigdogdotcom SINI. Maka segala apa yang diakuinya kini sepatutnya dipersoalkan kesahihannya!

Dengarnya ada 4 orang dari PEMANDU telah dibawa masuk ke dalam pengurusan FGV. Semuanya muda-muda tapi tiada pengalaman yang releven tetapi menuntut gaji pulohan ribu sebulan.

Kebanyakan staf PEMANDU adalah dari kaum bukan Melayu, datang dari keluarga berada dan tidak berpijak didunia nyata. Kebanyakan adalah anak-anak orang Bangsar dan Damansara dan menghabiskan masa lebih di luar negara hingga agak terlalu kebaratan. Cakap omputih pun penuh slanga British atau American.

Mereka hanya berfikir mengikut kerangka pemikiran barat Neo Liberal dan tidak tahu dan faham masaalah dan hasrat generasi ke dua tiga dna empat peneroka Felda. dan seorang petani.

Dalam FGV ada anak Felda yang naik hingga jadi Senior VP tapi kenapa bukan dia yang jadi CEO dan apa perlu bawak orang luar yang LANGSUNG tidak ada ijazah, ilmu dan pengalaman yang relevan.

Pasti sebaik diletak 4 badigol-badigol dari PEMANDU supaya Ethos, McKinsey dan lain-lain Kroni Konsultan akan dapat business!!!

Dari orang Felda mengaruk hingga enggan undi BN di masa depan, baik didedahkan sekarang.  Omar Ong, Emir Mavani, EThos, McKinsey dll tak akan jatuh miskin jika tak dappat kontrak ini tapi orang Felda yang akan lebih teraniaya diguna oleh conman conman yang berlagak seperti bagus.


Baca seterusnya : di sini


No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.