Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Thursday, January 8, 2015

NGA KOR MING NAK KATA APA, BUTIRAN UPAYAPADU TUNJUKKAN MEREKA JUGA TERIMA PINJAMAN MUDAH KERAJAAN PERSEKUTIAN?

Wednesday, 7 January 2015


NGA KOR MING NAK KATA APA, BUTIRAN UPAYAPADU TUNJUKKAN MEREKA JUGA TERIMA PINJAMAN MUDAH KERAJAAN PERSEKUTUAN?


Mungkin ramai yang tidak tahu mengapa Upayapadu Plantation Sdn. Bhd. diperkatakan dan mempunyai kaitan dengan Nga Kor Ming walaupun hakikatnya berdasarkan undang-undang tanah negeri Kelantan, tiada pemilikan bukan Melayu dan bukan anak Kelantan dibenarkan.


Mari kita perhatikan satu persatu:


1) Upayapadu telah dianugerahkan projek balak di tanah seluas 10,526 ekar di Relai, Chiku dalam Daerah Gua Musang, Kelantan.


2) Penganugerahan tersebut diberikan kepada Upayapadu oleh Kerajaan Negeri Kelantan menerusi Yayasan Islam Kelantan.


3) Upayapadu asalnya dimiliki oleh Tan Sri Wong Yeon Chai (a.k.a TENGKU WONG) dan isterinya Loo Chooi Ting. TENGKU WONG merupakan seorang taukeh balak Pahang yang masyhur menerusi skandal pembelian kereta-kereta mewah tanpa cukai dan melanggar arahan larangan pembalakan oleh pihak berkuasa sehingga akhirnya mencetuskan Krisis Perlembagaan pada pertengahan 1980-an.


Bekas Presiden GERAKAN, Lim Keng Yaik merupakan antara orang yang telah mendedahkan TENGKU WONG sebagai RAJA PEMBALAKAN HARAM di Malaysia.


4) Ngeh Koo Ham dan Nga Kor Ming telah membeli sepenuhnya 100% kepentingan dalam Upayapadu daripada Tengku Wong, isterinya dan pemegang-pemegang saham lain pada April 2012 dengan restu dari Yayasan Islam Kelantan.


5) Upayapadu LANGSUNG TIDAK MEMPUNYAI SEORANG PENGARAH ATAU PEMEGANG SAHAM BERBANGSA MELAYU PUN!


6) Berbeza dengan kes NFC dimiliki sepenuhnya Bumiputera dimana pinjaman mudah diputarbelit dan difitnah oleh Melayu pembangkang sehingga perniagaan terpaksa ditutup.  Akhirnya fitnah tersebut berakhir di mahkamah, manakala pemimpin DAP mendapat keuntungan besar bila orang Melayu sendiri membunuh perniagaan Melayu dalam industri penternakan lembu secara besar-besaran.


7) Nga Kor Ming tidak tersenarai sebagai pemegang saham sama ada secara langsung atau tidak langsung. Tetapi Ngeh Koo Ham memiliki 51% saham Upayapadu dengan 1% secara langsung dan 50% menerusi pemilikan 99.99% ke atas Abundance Plantations Bhd. 


8) Kenyataan Kewangan Tahun 2013 menunjukkan Upayapadu memiliki aset bukan semasa bernilai RM29 juta dan RM9 juta untuk aset-aset semasa. Bagaimanapun, syarikat itu juga memiliki liabiliti bukan semasa bernilai RM46 juta yang mana termasuklah pinjaman-pinjaman daripada pemegang-pemegang saham dan RM16 juta PINJAMAN MUDAH dari KERAJAAN PERSEKUTUAN.


9) Bagi Tahun Kewangan berakhir 2013, Upayapadu merekodkan KOSONG dalam perolehan dan RM700 ribu dalam kerugiaan. (KOSONG perolehan mungkin boleh diterima sekiranya TIADA SEBATANG BALAK PUN DITEBANG ATAU DIJUAL).


10)  Nga Kor Ming dikatakan berasal dari Kelantan memandangkan Kod Negeri pada kad pengenalannya adalah 03.

No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.