Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Sunday, January 25, 2015

PANDAI SANGAT KE LIM GUAN ENG URUS KEWANGAN NEGERI PULAU PINANG BERBANDING NAJIB YANG SERINGKALI DICOP BODOH URUS KEWANGAN DAN EKONOMI NEGARA?Itulah yang selalunya dilaung-laungkan oleh para pengikut, macai dan pemercaya DAP. Mereka sentiasa akan membandingkan Najib Abdul Razak dengan Lim Guan Eng. Apa-apa sahaja yang dilakukan oleh Najib Abdul Razak sentiasa gagal, tidak seperti Lim Guan Eng yang telah berjaya menukarkan sebuah pulau tidak berpenghuni, tidak mempunyai bekalan air bersih, tidak berdaya maju dan tidak mempunyai sebarang prasarana sebagai sebuah negeri Pulau Pinang yang kita dapat lihat pada hari ini.

Tidak cukup dengan itu, mereka akan juga membandingkan pentadbiran Lim Guan Eng yang kononnya sangat telus, tidak rasuah, tidak tiris dan tidak pernah membazir.

Tetapi jangan sesekali meminta mereka menghadirkan bukti kerana sesungguhnya DAP dan para macai mereka sekadar pandai bercakap, pandai mengaku dan mendabik dada tetapi bukti-bukti fizikal langsung tidak ada. Sepanjang 7 tahun pentadbiran Lim Guan Eng, Pulau Pinang jauh lebih mundur, jauh lebih miskin dan jauh lebih papa kedana berbanding berada di bawah pentadbiran Barisan Nasional.

Menariknya, puak-puak macai, zombies dan pembongok-pembongok DAP serta Pakatan Rakyat akan segera berdalih, kononnya Pulau Pinang memang sudah sedia 'mundur' kerana UMNO tidak pernah berkuasa di negeri yang merupakan sebahagian daripada wilayah sah Kedah Darulaman itu sebaliknya GERAKAN. Yang mereka tidak sebutkan ialah, berbanding DAP yang dari Ketua Menteri sehingga ke Exco kecuali Exco Agama Islam dan portfolio yang tidak penting, termasuklah YDP PBT sedangkan Ahli Majlis adalah bukan Melayu, khususnya Cina-DAP, Kerajaan Negeri Barisan Nasional sebelum digulingkan oleh DAP jauh lebih bertoleransi ke atas orang Melayu-Islam walaupun Ketua Menterinya adalah Cina.

Sebabnya, di belakang Ketua Menteri tersebut adalah UMNO, bukannya di belakang Exco Melayu seperti dalam Kerajaan Negeri DAP, hanya ada Lim Guan Eng!

Jadi, mari kita tengok, siapa sebenarnya YANG BODOH, BONGOK DAN BENGONG antara Najib Abdul Razak dengan Lim Guan Eng yang dikatakan sangat jujur, sangat marhein, sangat lurus dan tidak rasuah.

Antara tahun 2008 sehingga 2013, Kerajaan Persekutuan telah meningkatkan perbelanjaan tahunan mereka sehingga 42%.

Bagaimanapun, perbelanjaan oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang pula telah meningkat hampir 200%.

Di bawah perolehan cukai Pulau Pinang adalah kekal dari tahun 2008 sehingga 2013. Satu-satunya pertumbuhan pendapatan negeri itu datangnya daripada PENJUALAN ASET-ASET TANAH!

Kerajaan Persekutuan telah membelanjakan sebanyak RM163 bilion pada tahun 2008 dan meningkat kepada RM234 bilion pada tahun 2013.

Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah membelanjakan sebanyak RM283 juta pada tahun 2008 dan meningkat kepada RM832 juta pada tahun 2013.


Dengan negeri sekangkang kera, dengan segala macam prasarana yang telah disediakan oleh Kerajaan Barisan Nasional, bahkan dengan segala peruntukan dan bantuan daripada Kerajaan Persekutuan termasuklah untuk pendidikan dan sosial terutama sekali kepada PBT dan pengurusan-pengurusan aset, timbul persoalan, untuk apa perbelanjaan besar di bawah pentadbiran Lim Guan Eng?

Adakah gaya hidup mewah yang ditunjukkan oleh Betty Chew dan Lim Guan Eng sekeluarga mempunyai kaitan dengan perbelanjaan besar untuk negeri sekangkang kera berbanding perbelanjaan Kerajaan Persekutuan untuk menguruskan 14 buah negeri di seluruh Malaysia?

Atau sebenarnya kerana pembabitan terlalu banyak kroni DAP yang menuntut janji setelah banyak membantu dan menyalurkan kewangan kepada DAP untuk memperolehi kerusi-kerusi Parlimen dan DUN pada tahun 2008 sehingga tahun 2013?


Bagaimana sekiranya Najib menjual Petronas dan wangnya dibelanjakan dan dihamburkan sesuka hati seperti yang dilakukan oleh Lim Guan Eng selain mempertingkatkan perbelanjaan Perskeutuan dari RM165 bilion setahun pada tahun 2008 kepada RM485 bilion pada tahun 2013?

Siapa yang lebih pandai menguruskan kewangan rakyat? Atau siapa yang pandai menipu konon-kononnya dia pandai tetapi hakikatnya dia bukan sahaja menipu, tetapi juga merompak dan menjahanamkan rakyat?

Patutlah beria-ia sangat membela kaum peniaga yang enggan menurunkan harga barang dengan menjadikan GST dan harga minyak sebagai alasan. Dapat upah rupa-rupanya!!! CrNo comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.