Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Thursday, January 8, 2015

TANAH DAN HARTANAH DI PULAU PINANG KINI SECARA RASMI MENJADI PERNIAGAAN KELUARGA LIM DAN KRONI MEREKA

Thursday, 8 January 2015

TANAH DAN HARTANAH DI PULAU PINANG KINI SECARA RASMI MENJADI PERNIAGAAN KELUARGA LIM DAN KRONI MEREKA


Tan Sri Tan Kok Ping bukan nama baru dalam politik DAP sekalipun dia tidak terlibat secara langsung sebagai ahli politik barisan hadapan. Namun pengaruhnya amat kuat di dalam DAP terutama ke atas keluarga Lim yang terdiri daripada Lim Kit Siang, Lim Guan Eng dan Betty Chew, isteri Lim Guan Eng dan menanti Lim Kit Siang.

Ketakutan Keluarga Lim kepada Tan Kok Ping pernah didedahkan oleh Mendiang Karpal Singh menerusi kemarahan yang dilontarkannya menerusi isu Bukit Relau yang telah digondolkan.

Sehingga ke hari ini, pentadbiran Lim Guan Eng Pulau Pinang langsung tidak berani menamakan syarikat dan pemilik syarikat yang telah menggondolkan Bukit Relau tanpa kebenaran Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) kerana di dalam syarikat tersebut terdapat nama TAN KOK PING.

Kini, Dewan Perniagaan Cina Pulau Pinang (PCCC) yang sangat berkuasa, telah mewujudkan Majlis Pembangunan, Pembinaan dan Pengurusan Hartanah (PDCMC) kononnya untuk membantu membangkitkan isu-isu yang dihadapi oleh pemaju-pemaju hartanah.

PDCMC yang mendakwa mereka adalah NGO tempatan, berhasrat untuk mengangkat kepentingan ahli-ahli yang berkaitan industri hartanah di Puau Pinang termasuklah mempromosikan interaksi di kalangan ahli-ahli yang mempunyai kaitan dengan pemaju perumahan. 

Penasihat PDCMC adalah Tan Sri Tan Kok Ping yang cukup terkenal dan diketahui amat akrab dengan Setiausaha Agung DAP merangkap Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng. 

Artikel berita menamakan ahli lembaga sidang PDCMC sebagai Datuk Finn Choong Khuat Seng dan juga menamakan Betty Chew Gek Cheng sebagai ahli majlis yang mengetuai 'perkhidmatan hartanah'.

Betty merupakan ADUN DAP di Melaka dan masih menjadi ahli DAP, dapat dilihat pada gambar dalam artikel berkenaan.

Betty Chew adalah isteri kepada Lim Guan Eng. Lim Guan Eng selain daripada Ketua Menteri Pulau Pinang juga seorang Exco yang memegang portfolio hal ehwal tanah. Ini jelas menunjukkan KEPENTINGAN PERIBADI yang juga merupakan SATU PENYELEWENGAN DAN SALAHGUNA KUASA yang ketara.  

Sekarang, timbul persoalan, bagaimanakah urusniaga tanah dan hartanah di seluruh Pulau Pinang dilakukan? Adakah berada di dalam genggaman keluarga Lim dan kroni mereka semata-mata?

DAP seringkali menuduh UMNO-BN mengutamakan kroni, tetapi dalam kes ini TERSANGAT JELAS, DAP jauh lebih teruk berbanding UMNO-BN kerana mereka langsung tidak berselindung, bahkan sangat bangga gambar-gambar mereka dirakamkan selain nama-nama mereka disenaraikan di dalam akhbar.

Kenapa jadi begitu? Sudah tentu kerana para penyokong DAP kesemuanya adalah zombie! 

Sumber : sengal berita 


No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.