Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Wednesday, January 7, 2015

TULISAN DARIPADA SALAH SEORANG SUKARELAWAN DI KELANTAN

PESANAN BUAT SUKARELAWAN, SAMPAIKAH BANTUAN ANDA SEMUA KEPADA MANGSA BANJIR?

As Salam sahabat sukarelawan,

Seperti mana kita tahu, bahawa Kelantan merupakan negari paling teruk terjejas akibat bencana banjir.

Gua Musang, Kuala Krai, Jeli, Machang, Tanah Merah, Kota Bharu, Pengkalan Chepa, Tumpat, Pasir Mas, Rantau Panjang mencatat jumlah mangsa yang ramai.

Kawasan Gua Musang dan Kuala Krai adalah kawasan yang musnah teruk. Segala infrstruktur asas musnah. Ribuan telah kehilangan tempat kediaman.

Kita seperti tidak percaya melihat Gua Musang dan Kuala Krai seperti dilanggar garuda. Rumah atas rumah, kereta atas kereta serta lumpur tebal memenuhi ruang kediaman.

Sebagai warga Msia, kita semua mengambil tanggungjawab segera dengan mengumpulkan barangan keperluan untuk mangsa banjir di Kelantan.

Pelbagai barangan keperluan beras, gula, lampin, tuala wanita, pakaian, berjaya dikumpul hasil sumbangan orang ramai.

Tetapi apakah barangan keperluan yang kita berikan itu benar-benar sampai kepada mangsa yang memerlukan?

Berdasarkan pengalaman saya sendiri yang berada di Kelantan sejak 31hb Disember 2014, pahit untuk saya katakan bantuan kita tidak berjaya sampai secara menyeluruh.

Sebabnya, kita bergerak mengikut haluan masing-masing. Sukarelawan A dengan caranya, manakala sukarelawan B ada cara sendiri.

Kita gah berkonvoi, kononnya kedatangan kita meringkan beban mangsa tetapi pernahkah kita bertanya adakah sumbangan kita mencapai matlamat?

Adakah sumbangan barangan, makanan, pakaian serta tenaga yang dihulurkan sampai kepada mangsa yang benar-benar terbeban?

Dalam ghairah membantu, kita sebenarnya terleka, menyebabkan ada mangsa menerima bantuan berkali-kali, ada mangsa langsung tidak menerima bantuan.

Tidakkah segala usaha berhari-hari dengan meredah lumpur, debu untuk membantu mangsa menjadi sia-sia?

Ini kerana ada kalangan sukarelawan bertindak parking di tepi-tepi jalan, mengharapkan kedatangan mangsa beratur lalu kita serahkan barangan.

Berapa ramai dari kita pasti pihak yang beratur itu adalah mangsa banjir. Percayalah ramai yang ambil kesempatan kerana ada golongan yang pantang melihat barang percuma.

Selain itu, ada juga yang menurunkan barangan di pusat pemindahan. Walhal tidak semua mangsa berpindah di pusat pemindahan.

Ramai mangsa masih berteduh di khemah dibina sendiri dan berapa ramai dari kita yang bergerak rumah ke rumah?

Pernah saya temui warga emas di Kg. Laut, dia pasrah bergelumang lumpur kerana kudrat tidak mengizinkan untuk dia membersihkan rumah.

Kita harus berlapang dada, keprihatinan kita membantu mangsa banjir menjadi sia-sia jika kita tidak perbetulkan dari sekarang.

Kenapa keadaan ini berlaku?

Kerana kita tidak diselaraskan, tiada satu SOP untuk pasukan sukarelawan. Sepatutnya, MKN mengambil tanggungjawab mewujudkan centre untuk dirujuk sukarelawan.

Selain itu, MKN disaran menubuhkan jawatankuasa penyelarasan untuk sementara bagi memudahkan bantuan dari pihak sukarelawan dapat diagihkan kepada mangsa banjir.

Kerana mangsa memerlukan tempoh yang panjang untuk pulih dari trauma sementara menunggu rumah kekal siap dibina.

Ini sekadar pandangan, saya berharap sukarelawan terus memberi sumbangan kerana mangsa memerlukan sokongan sebelum dapat menjalani kehidupan seperti biasa.

4 comments :

Anonymous said...

Errrr di negeri lain okey jer, kerajaan negeri bantu...tapi di negeri kelantan kenapa tak ok? Apa yang kjn negeri Kelantan buat. Bilik Gerakan kerajaan negeri di USM Kubang Kerian tu buat apa?

Anonymous said...

Rasanya pahang, perak, trengganu dan johor tidaklah timbul sangat komplen begitu. Janganlah letak 100% tanggungjawab kepada MKN. Seharusnya kerajaan negeri sudah sediakan SOP untuk menghadapi banjir sebab setiap tahun kelantan akan dilanda banjir! SOP yg disediakan bolehlah diselaraskan bila duduk berbincang dengan MKN. Selama ini pemimpin kelantan buat apa? Sibuk berpolitik 24/7? Kebolehan memecahbelahkan perpaduan umat islam tidak boleh digunakan utk memecahkan gelombang banjir kuningkah? Ingatlah para pemimpin, apa yang kita ucapkan kpd rakyat akan melekat dan dianggap betul. Jika kita membuat perkara salah, maka benda salah yg akan dilakukan oleh rakyat. Maka kifarahnya semua akan tanggung. Lihat kemusnahan kelantan, adakah langsung tiada kaitan dengan kerja tangan dan mulut pemimpin politik?

Anonymous said...

Jangan salahkan kepada yang memberi sbb mereka yg datang kebanyakkan orang luar yang tidak tahu samada penerima telah terima bantuan @ belum. Di setiap kampung pasti ada seorang ketua kampung, seharusnya ketua kampung jalankan kerja menentukan setiap penduduk mendapat bantuan diberikan. Kerajaan negeri mesti ada jabatan menguruskan keadaan semasa banjir dan selepas banjir, sekiranya betul dakwaan tuan ada pihak tidak pernah dapat bantuan banjir, sila kemukan kepada mereka dgn segera. Sekadar letak di blog tiada siapa yg tahu.. Allahu A'lam.. Hanya kepada ALLAH kita meminta dan berserah, rezeki semuanya dari ALLAH bukan dari manusia..

salleh said...

Betul. Setuju sgt2. Disetiap tempat mesti ada ketua kampung dan ketua kawasan. Org luar nk tolong...tetapi kurang pengetahuan tentang keadaan setempat. Jdi tanggungjwb ketua kampung atau wakilnya utk selaraskn bantuan....sbb org kmpung tu sndiri yg lebih tahu siapa yg dh dpt...siapa blm lgi...dan sbgnya.

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.