Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Sunday, September 1, 2013

Pak Uban sama "bodoh, tuli dan buta sejarah" rupanya


Tak sangka Pak Uban Dato Samad Said a.k.a. sasterawan sengal dalam golongan "bodoh, tuli dan buta sejarah" seperti digambarkan Desaru with Love SINI, rupanya.

Kumpulan ini menjaja nama-nama kumpulan yang konon pejuang merdeka sebenar dan telah anjurkan bendera baru serta forum untuk bincang itu: Mereka menjaja nama KMM, PKMM, PKM, AMCJA, API, AWAS dan lain-lain.

Betulkah kumpulan ini semua pejuang kemerdekaan? Perlu dibezakan antara mereka yang baik dengan anti British dan pejuang kemerdekaan. Banyak yang salah faham sejarah kumpulan kiri ini yang walaupun ada sumbangan kepada poliyik dan sejarah negara tapi nak kata mereka pejuang merdeka tak betul.

Contoh PKMM mahu merdeka dari British tapi bersekongkol dengan penjajah Jepun, dilahirkan oleh Parti Komunis yang bukan warganegara Tanah Melayu yang kejam terhadap Melayu dan mahu kuasai lepas Jepeun serah diri, mahu Indonesia jadi penjajah kita dan sedia sokong Malayan Union.

Hala tuju mereka akhirnya tak lah untuk merdeka tapi mahu hanya lawan British. UMNO "bekerjasama" dengan British tapi taklah kita mahu tunduk. Kita gun akepintaran untuk dapatkan kemerdekaan dari british bagaikan tarik benang tak lari tepung.

Baca ABITW SINI jawab dan jelaskan sejarah. Ikuti filem Hati Malaya 1957 untuk fahami berikut:
Baca seterusnya : di sini

No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.