Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Monday, May 27, 2013

JIKA MELAYU HILANG KUASA POLITIK

Bayangkan seketika, andainya Melayu kehilangan kuasa politik. Apakah nasib yang bakal menanti?


 
 

Kita anggap ini hanyalah mimpi ngeri yang muncul dalam tidur kita, bukannya satu kenyataan. Asal bumi ini bernama Tanah Melayu, ia menunjukkan bumi semenanjung ini hak milik bangsa Melayu. Mana mungkin ia akan berubah menjadi milik bukan Melayu. Bukan itu sahaja, seluruh Nusantara adalah Kepulauan Melayu. Ia dikenali sejak berabad abad dahulu.

Mungkinkah ia akan beralih tangan? Kalau Singapura yang asalnya bernama Temasik itu mutlak hak Melayu, kini berubah nama jadi Singapore, adakah Tanah Melayu juga akan ikut hilang dan bertukar kembali kepada Malayan Union yang cuba dibangunkan Penjajah? Malayan Union Baru, tiada Sultan, tiada Agama Rasmi, tiada Hak Istinewa Melayu? Sama rata sama rasa? Tiada lagi keistimewaan Melayu dalam sebarang bidang terutamanya pelajaran sebagaimana sekarang. Tiada lagi tanah rizab Melayu yang menjaga agar Melayu masih ada tempat tinggal (tak tinggal atas pokok) - Melayu nak tinggal di mana jika semua tanah dikuasai pendatang yang kaya raya?

 

Itulah yang diperjuangkan oleh Lee Kuan Yew dan Lim Kit Siang. Dua agen mason yang sengaja tidak letakkan nama kristian di hadapan nama mereka. Matlamat mereka cukup jelas, menamatkan Kedaulatan Melayu dan menghakis Ketuanan Melayu. Menerusi kekalutan politik Melayu, mereka mengambil kesempatan mempergunakan Melayu dalam mencapai niat tersebut. Ingat DAP tentu akan mengingatkan kita kepada PAP.

Di manakah Melayu Singapore hari ini? Sebahagian besarnya telah lari ke Semenanjung kebanyakannya menetap di Johor. Kemana nanti Melayu Semenanjung hendak lari? Sila jawab.

 

Kita tidak pernah terfikir pun satu masa nanti kemungkinan ini mampu menjadi kenyataan kepada Tanah Melayu ini. Pada masa itu, siapakah kita? Jawapannya ialah memperhambakan diri kepada pendatang cauvinis ultrakiasu yang tidak pernah rasa puas. Makanan pula dicemari dna babi. Apa jadi kepada jenerasi Islam selepas ini? Kerana adanya Melayu, Islam masih kuat bertahan. Kini banir ini sedang ditebang tebas.. Lama mana lagi dapat bertahan?

ANDAIAN sebelum ini bahawa kaum Cina hanya berminat untuk menguasai ekonomi sementara kuasa politik akan terus dipegang oleh orang Melayu, nampaknya tidak lagi begitu. PRU Ke-12 dan terkini PRU ke-13 membuktikan bahawa banyak pihak kaum Cina sedang mengasak habis-habisan untuk turut sama menguasai politik negara ini.Sila klik di sini

Makin banyak petunjuk ke arah itu termasuk menerusi laporan media tertentu khususnya berbahasa Cina yang mempromosi sentimen sedemikian. Mesej yang boleh dibaca ialah banyak kalangan kaum Cina sudah tidak berpuas hati dengan sekadar menguasai ekonomi? Persoalannya apakah yang akan berlaku jika kaum Cina juga menguasai politik dan di mana kedudukan Melayu nanti? Penulis lontarkan persoalan ini untuk renungan kita semua lebih-lebih lagi kedudukan Melayu kini makin kritikal.

Apa sahaja yang tinggal pada Melayu mahu dirungkai termasuk yang termaktub dalam perlembagaan negara. Realitinya walaupun Melayu menguasai politik tetapi yang lebih berkuasa di negara ini adalah kaum Cina disebabkan penguasaan dalam ekonomi yang amat ketara. Di sebalik banyak rungutan terhadap dasar kerajaan, sebenarnya kaum Cina paling banyak mendapat nikmat. Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang dilaksanakan sebelum ini hanya memberikan kouta 30 peratus kepada bumiputera tetapi penguasaan 70 peratus terus dinikmati oleh masyarakat usahawan Cina yang sudah membentuk kartel mega, selain berlaku gejala ali baba dan ketirisan dalam 30 peratus kouta bumiputera.

 whatelse

Jika Melayu dibantu dalam bidang perniagaan ia dianggap tongkat tetapi jika syarikat-syarikat Cina diselamatkan oleh kerajaan, ia didiamkan sahaja. Jika banyak usahawan bukan Melayu mendapat bisnes monopoli seperti gula, stesen televisyen satelit, stesen janakuasa bebas dan sebagainya sehingga menjadi kaya raya dan mengalihkan berbilion ringgit ke luar negara, ia juga tidak mengapa. Jika ada usahawan Melayu cuba menceburi bidang penguasaan usahawan Cina seperti membekalkan limau, ia akan diboikot sampai gagal. Namun jika ada usahawan bukan Melayu menguasai bisnes seperti pengedaran produk daging dan ayam halal, yang melibatkan pasaran orang Islam, itu dianggap biasa.

Penguasaan Cina dalam syarikat-syarikat swasta dan persendirian selain mengutamakan pekerja kaum itu juga bukan isu. Pada masa yang sama majoriti Melayu di sektor awam makin hebat dipersoalkan malah terus diperlekehkan. Penulis bukanlah mahu bersikap rasis. Apa yang disuarakan ini sekadar menyanggah gelombang fitnah, tohmahan dan persepsi liar banyak pihak terhadap usaha meningkatkan pencapaian bumiputera, yang masih jauh ketinggalan berbanding kaum Cina.

Begitulah kebijaksanaan banyak pihak kaum Cina berpercaturan. Dalam mereka mengeluh dan merintih mendakwa dinafikan hak mereka, namun mereka terus kaya dan berkuasa.

Kouta untuk bumiputera mahu dihapuskan tetapi 'kouta khas' bukan bumiputera seperti bisnes berkaitan pusat hiburan, arak, judi dan maksiat yang mereka kuasai selama ini, tidak boleh disentuh sama sekali.

Pada hari ini, kaum Cina yang merupakan 24 peratus penduduk negara ini menguasai ekonomi. Tradisi dan budaya niaga yang lama terpahat selain dasar kerajaan yang terbuka, membolehkan kaum Cina terus melonjak. Masyarakat Cina mempunyai simpanan wang yang banyak berbanding kaum lain dan itulah antara asas kekuatan ekonomi kaum itu. Sedangkan Melayu yang merupakan kaum majoriti terus keciciran. Bayangkan seketika jika Melayu lenyap kuasa politik?

boikot (1)

Justeru penulis menyokong penuh usaha 20 pertubuhan kerajaan (NGO) Islam mahu rakyat 
negara ini memboikot beberapa produk yang hanya mementingkan keuntungan semata-mata. Malah menurut jurucakap kumpulan NGO terbabit bahawa produk-produk tersebut turut tidak selamat untuk dimakan dan ini tidak disedari masyarakat. Selama 50 tahun sebagai contoh, kerajaan memberi monopoli kepada sebuah syarikat yang membekalkan tepung, gula dan banyak lagi barangan keperluan harian namun selepas diberi kepada syarikat Melayu/Islam, mereka kata mereka dianiaya.

Adakah mereka dianiaya? Selama selepas merdeka siapa yang kaya? Bukan Melayu yang kaya, namun kita tidak pernah mempersoalkannya. Kenapa bangsa lain nak mempersoalkannya pula.

 ingatlah perjuangan kita adalah jihad ekonomi
memboikot dan menentang mereka juga merupakan jihad ekonomi!
kita menentang cina DAP bukan kerana dia cina
kita menentang cina DAP kerana mereka bangsa yang tak berterima kasih

kita tak perlu masuk pas, pkr dan dap untuk menghapuskan mereka dari dalam.

Bukan hanya kekuatan politik  yang menentukan penguasaan sesuatu bangsa atau negara itu terhadap percaturan dunia. Bahkan ekonomi juga memainkan peranan penting dalam menentukan arah perjuangan politik yang mana ianya perlu seimbang. Firman Allah dalam Surah al-Anfal: 60:Ayat ini adalah perintah Allah untuk muslimin menyediakan kekuatan menghadapi musuh-musuh umat. Kekuatan yang mesti disiapkan itu ialah dari jenis apa sahaja yang mampu menggerunkan musuh.


1 comment :

AMAN SALLEH AMAN said...

PEMIMPIN MELAYU ITU SENDIRI YANG MUDAH LUPA KEPADA BANGSANYA SENDIRI MEREKA TAK JAGA KAUM YANG SENDIRI LEBIH DIUTAMAKAN BANGSA YANG BERASAL DARI LUAR MEREKA TAK INGAT AKAN DATANG APA YANG BERLAKU PADA BANGSA SENDIRI TEPI BILA BUKAN ORANG MELAYU YANG KAYA PANDAI PULA DENGKI PEMIMPIN MELAYU ITU SENDIRI TAK PAKAI KEPALA HANYA BERCAKAP BERCERAMAH ITU SAHAJA KELEBIHAN ORANG MELAYU BILA BANGSA DIA NAK DIJATUHKAN INISIFAT ORANG MELAYU YANG TIDAK PAKAI OTAK PAKAI MULUT SAHAJA PANDAI SAMPAI SEKARANG MELAYU BELUM BERUBAH LAGI DENGAN PERANGAI DENGKI MENDENGKI BANGSA LAIN PUN PANDAI TENGOK KEBODOHAN ORANG MELAYU

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.