Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Tuesday, July 23, 2013

BILAKAH KITA AKAN ADA KEBANGGAAN BEGINI

Institusi Raja di England hanyalah bersifat "ceremonial". Namun begitu, sikap rakyatnya terhadap institusi Raja sangat mengkagumkan. Mereka sangat mengidolakan Raja mereka. Raja yang melambangkan daulatnya negara dan ketuanan bangsa Inggeris mereka.

Berkongsi ketaksuban rakyat England yang sanggup berkampung samada di halaman istana mahupun di perkarangan hospital untuk menunggu kelahiran pewaris takhta England sangat mengujakan. Berbeza sikap mereka dengan rakyat kita terhadap institusi Raja. Walaupun England telah lebih lama maju, namun sayang dan hormat mereka terhadap institusi Raja mereka jauh berbanding dengan sikap rakyat kita yang baru sahaja nak mengecap kemajuan dan baru sahaja kenal erti kesenangan. Pedih rasanya bila akhir-akhir ini terlalu banyak rakyat yang memperlekeh institusi Raja Melayu yang melambangkan daulatnya bumi Tanah Melayu dan ketuanan Melayu. 

Bila agaknya kalaupun bukan "bangsa Malaysia", tetapi bangsa Melayu akan berbangga dan mengidolakan Raja-Raja Melayu di Malaysia ini? Jom sama-sama kita tatap gambar-gambar keterujaan rakyat England menyambut kelahiran pewaris takhta mereka.
No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.