Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Saturday, August 3, 2013

Dong Zong Sudah Patut Dikuburkan

mahyuddin_dong

RAMAI menyambut baik ketegasan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menolak begitu saja gesaan Dong Zong supaya kerajaan tidak meneruskan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) pada September ini.

Sememangnya pertubuhan rasis cina seperti Dong Zong ini tidak sepatutnya diberi muka oleh kerajaan kerana terbukti tanpa sokongan orang Cina sekalipun, kerajaan BN masih mampu bertahan hasil bantuan orang Melayu, India dan bumiputera Sabah/Sarawak.

Ketegasan Muhyiddin ini adalah antara beberapa perubahan besar yang berlaku dalam pentadbiran kerajaan sejak kembali mendapat mandat pada 6 Mei yang lepas.  Sebelum ini imej Menteri Dalam Negeri selaku ‘Menteri Amaran’ juga berjaya dihakis bila Datuk Seri Zahid Hamid mengambil alih jawatan itu dari penjawat sebelumnya.

Inilah sebenarnya yang dinantikan rakyat Malaysia terutama kumpulan majoriti yang memberi kemenangan kepada BN dalam pilihanraya umum yang lepas.  Kumpulan minoriti seperti yang diwakili Dong Zong ini tidak sepatutnya diberi perhatian langsung, usah kata nak bagi muka, anggap macam takde sudah.

Proposal dari pertubuhan ini (kalau ada) sepatutnya diludah dan dibakul sampahkan saja.

Malah, kerajaan sudah sepatutnya memulakan proses untuk mengharamkan kewujudan pertubuhan seperti Dong Zong ini yang terbukti hanya memecah belahkan rakyat Malaysia melalui diskriminasi bahasa.  

Selagi pertubuhan rasis seumpama ini wujud, selagi itulah perpaduan nasional yang diimpikan setiap pemimpin negara ini tidak akan menjadi kenyataan.

Justifikasinya kepada kenyataan di atas mudah saja.

Sementara semua orang tahu bahasa Melayu adalah bahasa kebangsaan, Dong Zong pula cuba menafikan hakikat itu dengan mempromosikan bahasa Mandarin sebagai terunggul, mengatasi bahasa Melayu dan Inggeris yang secara terang dinyatakan sebagai bahasa pertama dankedua dalam perlembagaan negara kita.

Kewujudan Dong Zong dalam sistem pendidikan kita adalah ibarat virus yang menunggu masa untuk melumpuhkan sistem badan manusia –dalam konteks ini Malaysia sebagai sebuah negara.  Apatah lagi virus ini semakin mengukuh sekarang dengan kewujudan penipu seperti Anwar Ibrahim yang punya banyak lidah dan rupa.

Dari situ barulah proses menasionalisasikan sistem pendidikan negara kita akan menjadi mudah.  Penulis rasa kita patut malu kerana kita adalah satu-satunya negara di dunia yang masih mengamalkan sistem sekolah vernakular disebalik wujudnya sistem pendidikan kebangsaan yang patut lebih diutamakan.

Tidak ada negara di dunia yang mengamalkan sistem seumpama ini, waima di China, Taiwan dan Singapura pun (3 negara yang jadi kiblat Dong Zong).  Tidak hairan kenapa negara-negara ini jauh lebih maju dari kita, mereka cakap satu bahasa, nak berurusan mudah, nak bergaduh mudah, nak buat apa pun mudah.

Ini kita suruh repair 'rantai', dia pergi repair 'lantai'!!  Bodoh betul generasi hasil didikan Dong Zong ni,macam mana negara nak maju?

Apa pun tahniah kepada Muhyiddin atas ketegasan tersebut dan penulis harap ketegasan ini akan berterusan sampai bila-bila.  Pedulikanlah puak-puak ini, tanpa sokongan mereka pun, kita masih boleh menang apa.Baca seterusnya : di sini


No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.