Megat Panjialam

. إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفّاً كَأَنَّهُم بُنيَانٌ مَّرْصُوص 61.4. Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.

Saturday, August 31, 2013

#Merdeka56 - PAS Jangan Cabul# Kata Perlembagaan Sekular Dan Salahkan Barisan Nasional..Kecil Hati DAP...Dalam pakatan rakyat a.k.a. pakatan haram memang tak dinafikan yang parti paling bodoh  ialah PAS...Nik Aziz tak sudah-sudah kata Malaysia sekular kerana amal perlembagaan british..

Md Sabu mempertikaikan usaha perajurit melawan komunis bersama britiSh..kebodohan dan pas memang berpisah tiada..

Pernahkah mereka terfikir sekiranya British tidak ada, perlembagaan pun tiada, dan  bermakna parti yang memijak mereka iaitu Cinabeng DAP pun tidak akan bekerjasama dengan mereka...

Jika british tidak menjajah kita...masyarakat Cina tidak akan masuk ke Malaysia...sepatutnya PAS harus sujud syukur kerana dengan adanya perlembagaan maka mereka boleh bekerjasama dengan DAP...
Ibarat menepuk air ke dulang terpercik ke muka sendiri..

Pernahkah kita terfikir yang British perkenalkan Jus Soli telah memberi kelebihan kepada PAS yang selama ini mengatakan perlembagaan itu sesat..
Jus soli adalah salah satu syarat yang terpaksa diterima oleh kerajaan dibawah Tunku Abdul Rahman dan orang Melayu ketika itu .

Jumlah peratus orang melayu pada tahun 1947 ialah 49.8 % berbanding dengan 50.2% orang dagang (Cina, India, dll)

Suruhanjaya Reid telah meletakkan prinsip jus soli sebagai dasar kerakyatan perlembagaan merdeka.

(1)Kerakyatan secara kuatkuasa undang-undang,
A) Sesiapa sahaja yang dilahirkan di Tanah melayu sebelum, pada dan selepas merdeka.
B) Orang-orang yang lahir dalam negeri sebelum hari kemerdekaan dan tinggal di Tanah Melayu sebelum hari merdeka.
C) Rakyat british yang lahir di luar Tanah melayu tetapi sanggup mengangkat sumpah taat setia kepada Tanah Melayu.

(2)Kerakyatan secara permohonan
A) Seseorang yang berumur 18 tahun , bersumpah taat setia tinggal selama-lamanya di Tanah Melayu dan tinggal 8 dari 12 tahun, tahu berbahasa melayu atau bahasa Inggeris secara lisan.
B) Isteri dan anak angkat seorang warganegara Tanah Melayu
Rakyat Naturalisasi
Seorang yang berumur 18 tahun , mengangkat sumpah taat setia dan mempunyai pengetahuan yang cukup dalam bahasa Melayu.

Dengan ini, ada dua prinsip yang merugikan orang Melayu sebagai peribumi negara ini.

Prinsip jus soli telah digunakan dengan seluas-luasnya meliputi sesiapa sahaja yang dilahirkan di Persekutuan Tanah Melayu sebelum dan selepas merdeka.

Suruhanjaya mencadangkan dua kerakyatan iaitu rakyat british atau dari negara komenwel yang lahir di negara lain dibenar mengekalkan kerakyatan negara asal. (menguntungkan rakyat Hong Kong jika mereka berhijrah)

Ternyata kedudukan istimewa melayu menjadi galang ganti kepada kerakyatan jus soli. Tetapi untuk merdeka orang melayu terpaksa akur dengan kehendak Suruhanjaya Reid.

Hari ini isu ketuanan Melayu sekali lagi dibangkitkan. Orang melayu sudah banyak beralah dan berlembut dalam soal ini.

Jika British tak jajah Malaysia..Cina takkan bertapak di Malaysia...jika British tak perkenalkan perlembagaan, Jus soli pun takkan ada...makanya DAP comfem tak ada..yang ada hanya Melayu dan bumiputera sahaja...jadi sewajarnya puak haram jadah PAS berhenti mempertikaikan perlembagaan kerana mereka juga mengamalkan perlembagaan sedia ada...

HE : Negara dah merdeka 56 tahun laaaa.....PAS tolonglah tunjuk pandai sikit ....jangan dok bangga sangat dengan kebodohan diri...

Baca seterusnya : di sini


No comments :

DISCLAIMER

Blog ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui ruangan ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian blog ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi, atau disaman jika melanggar akta mesin cetak dan lain-lain undang-undang yang berkaitan. Segala caci maki, kutukan, fitnah adalah antara anda dengan ALLAH Azza Wa'jal. Berilah komen dan kritikan yang membina. Insyallah kami akan cuba membalas komen-komen anda.